Su-27
Shutterstock
Su-27

Shutterstock

Su-27, Foto: Shutterstock

Ruska sredstva za vazdušnu kontrolu primetila su dva vazdušna cilja koja su se približavala ruskoj granici. U cilju identifikovanja ciljeva podignut je lovac Su-27 dežurnih snaga PVO Zapadnog vojnog okruga.

„Posada ruskog lovca je identifikovala vazdušne mete kao strateške bombardere B-1B 'Lanset' Ratnog vazduhoplovstva SAD i ispratila ih je iznad Baltičkog mora“, navodi se u saopštenju ruske vojske.

Ističe se da nije dozvoljeno narušavanje ruske državne granice. Nakon što su strane letelice napravile zaokret od ruske granice, ruski lovac se vratio u bazu.

Let ruskog lovca je realizovan strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Kako je ranije saopšteno, američki lovci su izveli let iznad Severnog i Baltičkog mora. Jedan avion je leteo iznad prestonica Letonije, Litvanije i Estonije. U određenim fazama leta bombardere su pratili lovci F-16 „Fajting falkon“ Ratnog vazduhoplovstva Danske, poljski F-16, kao i lovci „Eurofajter Tajfuns“ Ratnog vazduhoplovstva Italije i Nemačke, koji se nalaze u Litvaniji i Estoniji prema programu Baltičkog vazduhoplovnog patroliranja.

Podsetimo, Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je 2. februara da američka strana prvi put raspoređuje lovce B-1B „Lanset“ u Norveškoj. Planirano je da se eskadrila nalazi u bazi Orland mesec dana.

Pročitajte: