Džo Bajden ljubi unuku u usta
Tanjug/AP
Džo Bajden ljubi unuku u usta

Tanjug/AP

Džo Bajden ljubi unuku u usta, Foto: Tanjug/AP

"Sećam se da sam razgovarala o njemu kako je hteo da poslužim piće, jer su mu se sviđale moje noge i mislio je da sam lepa i činilo mi se neprijatno", izjavila je Tara Rid.

Gospođa Rid je rekla da je opisala svoje probleme sa gospodinom Bajdenom, ali „glavnu reč koju nije koristila - i zna da nije koristila je seksualno uznemiravanje: Koristila sam neprijatno". Sećam se odmazde - dodala je.

Ona je opisala izveštaje nakon što je "AP" objavio dodatne transkripte i beleške iz intervjua iz prošle godine u kojima je rekla da se situacija "izgladila" nakon odlaska u službu Senata.

AP je 2019. razgovarao sa gospođicom Rid nakon što je optužila Bajdena za "nelagodno i neprimereno dodirivanje".

Ona nije podigla optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Bajdena sve do ove godine, otprilike u vreme kada je on postao demokratski predsednički kandidat.

Postojanje izveštaja Senata postalo je ključni element u optužbi protiv Bajdena, koje je on potpuno odbacio.

Tara Rid kaže da nema kopiju izveštaja, a Bajden je u petak rekao da nije upoznat ni sa kakvom žalbom na njegov račun. Zamolio je Senat i Nacionalni arhiv da pretraže njihove zapise kako bi pokušali da pronađu žalbu gospođe Rid.

Ali ona sugeriše da čak i ako se izveštaj objavi, to ne bi potkrepilo njene optužbe za napad jer je odlučila da ih tada ne iznosi u javnost.

Džo Bajden

Tanjug / AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug / AP

Prema prepisci njenog razgovora sa AP iz 2019, rekla je: "Imaju ovo savetovalište ili nešto slično, a ja mislim da sam jednom ušla tamo, ali sam se ubrzo onesvestila."

Ona je dala isti stav u drugom intervjuu za AP istog dana, prema pisanim beleškama.

U petak je rekla da misli da se "probudila" tako što nije podnela potpune optužbe za uznemiravanje ili napad protiv Bajdena.

Insistirala je da se podnese "obrazac za unos" u Senatsku kancelariju osoblja, koji uključuje i njene kontakt podatke, kancelariju za koju je radila i još neke detalje o problemima sa Bajdenom.

Tara Rid je jedna od osam žena koje su se prošle godine oglasile sa tvrdnjama da ih je gospodin Bajden naterao da se osećaju nelagodno zbog neprikladnih pokazivanja naklonosti.

Bajden je tada priznao pritužbe i obećao da će "više paziti na poštovanje ličnog prostora u budućnosti".

Ona je rekla da je Bajden "protrljao ramena i vrat i poigrao se sa kosom". Dodala je da ju je pomoćnik u senatskoj kancelariji zatražio da se obuče konzervativnije i rekla je "ne bude tako seksi".

Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

"Nisam ga se plašila, da će me odvesti u sobu ili bilo šta. To nije bila takva vrsta uznemiravanja."

Ona je ipak ranije rekla agenciji AP i drugim novinskim izveštačima da ju je Bajden seksualno napao, "gurajući je uza zid u podrumu Kapitol Hila 1993. godine, stežući je i probijajući je prstima."

Kaže da je otpuštena iz kancelarije nakon što je podnela žalbu Senatu zbog navodnog uznemiravanja.

Optužba je uzdrmala predsedničku kampanju, izazvavši zabrinutost kod demokrata.

Republikanci su optužili Bajdenove pristalice za licemerje, rekavši da su brzo verovali ženama koje su optužile predsednika Donalda Trumpa i druge konzervativce za napad. Tramp se suočio sa višestrukim optužbama za napad i uznemiravanje, što sve negira.