MiG-31
printscreen youtube
MiG-31

printscreen youtube

MiG-31, Foto: printscreen youtube

Izraelski izvori upućeni u aktuelnu situaciju tvrde kako je reč o "vrlo osetljivom vremenskom periodu".

Ove informacije su se pojavile neposredno nakon što je izraelski "Kanal 13" objavio vest da Washington i Tel Aviv "pripremaju jačanje tajnih operacija protiv Teherana u poslednjim danima Trampove administracije".

Novinar Barak Ravid, pozivajući se na neimenovane visoke unkcionere iz Tel Aviva, napisao je u listu "Axios" da su vlasti Izraela naredile IDF-u (izraelskoj vojsci) da se pripreme i da imaju gotov plan u slučaju da SAD odluče da pokrenu napade na iransku nuklearnu infrastrukturu.

U tom smislu, pripreme se, navode ovi izvori, ne odnose samo na napad na Iran, već primarno na odbranu od potencijalnog iranskog uzvraćanja udarca, naročito putem snaga nad kojim Iran ima uticaj u Siriji, Libanu, kao i pojasu Gaze.

Američki list "The New York times" je početkom ovog meseca objaio da je Donald Tramp tražio "opcije" za napad na iranske nuklearne kapacitete, te da su ga od tog plana odgovorili neki visoki američki funkcioneri. Kao je pisao NYT, ukoliko bi do američkog napada na Iran ipak došlo, gotovo je sigurno da bi primarna meta bilo iransko nuklearno postrojenje za obogaćivanje uranijuma "Natanz". Iz Irana su najavili kako su spremni da pokrenu "ogromnu odmazdu" ukoliko dođe do takvog napada, a najavljuju i mogućnost reginionalnog rata.

PROČITAJTE JOŠ: