Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Donald Tramp, prvi put je potvrdio da su SAD 2018. godine izvršile tajni sajber napad na rusku Agenciju za internet-istraživanja.

Tramp je u intervjuu za "Vašington post", na pitanje da li je pokrenuo sajber napad na tu agenciju, odgovorio da je to tačno, rekao je novinar koji je vodio taj intervju, Mark Tisen, a prenosi Si-En-En.

On je dodao da je sajber napad bio deo šire politike suprotstavljanja Rusiji.

- Niko nije bio oštriji prema Rusiji od mene - naglasio je Tramp.

Tramp tvrdi da je 2016. tadašnji američki predsednik Barak Obama, pre izbora, znao da Rusija koristi različite metode, ali ništa nije rekao jer je mislio da će na predsedničkim izborima pobediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

Tramp je naveo da je, za razliku od svog prethodnika, postupio u skladu sa obaveštajnim podacima SAD o navodnoj umešanosti Rusije tako što je pokrenuo sajber napad.

U februaru 2019. godine televizija En-Bi-Si je, pozivajući se na informisane izvore, već javljala da je Tramp "lično odobrio" sajber napad američke vojske na rusku Agenciju za internet-istraživanja tokom parlamentarnih izbora 2018. godine. Istovremeno je "Vašington post" objavio da je sajber komanda američke vojske tokom ovih izbora blokirala pristup internetu Agencije za internet-istraživanja iz Sankt Peterburga. Prema navodima novina, ovo je bio deo prve ofanzivne sajber kampanje protiv Rusije, čiji je cilj bio sprečavanje njenih navodnih "pokušaja mešanja u američke izbore".

 

PROČITAJTE JOŠ: