Japanska vojska
Shutterstock
Japanska vojska

Shutterstock

Japanska vojska, Foto: Shutterstock

Japan je odustao od planova za raspoređivanje američkih kopnenih sistema za protivraketnu odbranu "Egis ašor", javlja agencija "Kjodo", pozivajući se na ministra odbrane Tara Kono.

Pročitajte još:

- Tokom diskusije na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bila je doneta odluka da se poništi plan za raspoređivanje kompleksa "Egis ašor" u prefekturama Akita i Jamaguti. Izvinjavamo se... Uzimajući u obzir sadašnju situaciju u Istočnoim Kineskom moru, sa tačke gledišta bezbednosti, bilo bi neprikladno oslanjati se samo na raketnu odbranu putem brodova opremljenih sistemima "Egis ašor" - rekao je Kono, prenosi televizija NHK.

Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

On je ranije izjavio da je razlog za donošenje ovakve odluke visoka cena sistema, rokovi za njihovo raspoređivanje, kao niz tehničkih problema.

Odluka o raspoređivanju dva američka kopnena sistema "Egis ašor" u Japanu vlada je donela 2017. godine zbog stalnih lansiranja severnokorejskih raketa. Planirano je da oni budu stacionirani u prefekturama Akita i Jamaguči.

Japan

Shutterstock

Japan, Foto: Shutterstock

U tom slučaju, očekivalo se da domet njihovog dejstva može da pokrije ceo Japan. Vrednost svakog sistema procenjen je na 100 milijardi jena (oko 890 miliona dolara), a puštanje u rad planirano je do 2023. godine.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Rusija je više puta saopštavala da ove namere Japana neće poboljšati situaciju u oblasti strateške stabilnosti u regionu i neće moći da se uzimaju u obzir pri vođenju pregovora sa Tokijom o mirovnom sporazumu.

Preporučujemo: