Jemen
Youtube/Printscreen
Jemen

Youtube/Printscreen

Jemen, Foto: Youtube/Printscreen

Snage podržane od UAE zauzele su stratešku bazu od snaga podržanih od saudijske vojske u Jemenu.

U subotu su snage "Južnog prelaznog saveta" u Jemenu koje podržavaju UAE uspele da uspostave kontrolu nad položajima 115. pešadijske brigade koju podržava Saudijska Arabija.

Snage "Južnog prelaznog saveta" objavile su video snimke u kojima se dokumentuje trenutak pada pozicije 115. pešadijske brigade, kao i predaja komandanta baze, generala Saifa al-Kafiša.

Zauzimanje pozicija 115. pešadijske brigade označava veliku pobedu "Južnog prelaznog saveta" u borbi protiv jemenske vojske, jer oni sada kontrolišu više oblasti u južnom delu zemlje.

S druge strane, pro-hadijevski mediji su javili da je jemenska vojska postigla napredak u borbama u administrativnom glavnom gradu oblasti Zinžibar.

Prema izveštajima, jemenska vojska je ponovo zauzela kamp na periferiji administrativne prestonice, zajedno sa nekoliko drugih punktova pod kontrolom "Južnog prelaznog saveta".

Valja napomenuti da je "Južni prelazni savet" proglasilo samoupravu u oblastima južnog Jemena kao i vanredno stanje u svim pokrajinama Juga od ponoći, 25. aprila.

Jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija osudila je Deklaraciju o samoupravi u južnom delu zemlje i pozvala "Južni prelazni savet" da se vrati poštovanju sporazuma iz Rijada.