vakcina, dugovečnost, kinezi
Shutterstock
vakcina, dugovečnost, kinezi

Shutterstock

Vakcina Foto: Shutterstock

Do smanjenja isporuke vakcine, koju razvija sa Oksfordskim univerzitetom, dolazi zbog zastoja u proizvodnji.

"Početne količine biće manje nego što je prvobitno predviđeno zbog smanjenih prinosa na mestu proizvodnje u okviru našeg evropskog lanca snadbevanja", poručio je portparol kompanije u pisanom saopštenju, odbijajući da pruži detalje.

On je dodao da će kompanija snadbeti države EU desetinama miliona doza u februaru i martu, kako bude nastavljala da povećava obim proizvodnje.

Prethodno je nemački Bild objavio, pozivajući se na izvore iz kompanije, da je Astrazeneka obavestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv korona virusa, nakon što dobije odobrenje za upotrebu u bloku, koje se očekuje krajem januara.

Austrijski sajt OE24 takođe je izvestio da postoji mogućnost kašnjenja isporuke, navodeći da je Astrazeneka prenela u četvrtak koordinatorima za vakcinaciju u EU da će planirane isporuke biti znatno manje od onoga što je bio cilj u prvom kvartalu.

Ne navodeći izvore, OE24 preneo je da je austrijski koordinator Martin Auer rekao regionalnim vlastima u zemlji da su količine za prvi kvartal smanjene na 500.000 do 600.000 doza sa ranije planiranih dva miliona.

Vakcina koju razvijaju Astrazeneka i Oksfordski univerzitet trebalo bi da dobije dozvolu za upotrebu u EU do kraja ovog meseca.

Pročitajte još: