policija
Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Čovek koji je izveo najmasovnije ubistvo u Kanadi, svoj zločin započeo je napadom na svoju devojku, nova su saznanja policije, prenosi BBC. Devojka se, kako se navodi, od njega sakrila tokom noći u šumi i postala ključni svedok u velikom zločinu.

Policija veruje da je Gabrijel Vortman za 12 sati u provinciji Nova Škotska ubio 22 osobe. Navodi se da je poznavao nekoliko svojih žrtava, ali je ciljao strance kao i one koji su pokušali da pomognu žrtvama.

U ažuriranom izveštaju koje je u petak objavila Kraljevska kanadska policija, šef Daren Čampbel nazvao je prolaznike koji su pokušali da pomognu žrtvama herojima.

Kanadska policija, Foto: Youtube/Printscreen

BBC navodi da je Vortman nosio autentičnu policijsku uniformu, vozio ubedljivu kopiju policijskog vozila tokom sati dok je izvršavao svoj zločin, što je unelo dodatnu konfuziju u istragu, rekao je Čampbel.

Policija nije utvrdila motiv, niti zna u kojoj meri su ubistva planirana, navodi BBC. Prema prvim informacijama, većina oružja koje je ubica koristio nelegalno je nabavljena u SAD-u. Gabrijel Vortman (51) je ubijen 19. aprila u razmeni vatre sa policijom na benzinskoj stanici u Enfildu oko 11.30 po lokalnom vremenu.

Zločini su počeli u Novoj Škotskoj 18. aprila, a policija je na mesto stigla oko 22.30 nakon što je prijavljeno pucanje iz vatrenog oružja.

Pronađeno je nekoliko leševa po malom kvartu u više domova koji su zapaljeni.

Preko noći je tragano za ubicom, a sledećeg jutra oko 6 sati, njegova devojka je izašla iz šume i policiji rekla da ju je Vortman napao, da je naoružan i da ima nekoliko replika policijskih vozila, piše BBC.

Čampbel je kazao da je moguće da je napadač samo "izabran" i da je "katalizator ubistava", ali nije isključio mogućnost da ih je sam osmislio.

Kako BBC piše, mnogi su se zapitali zašto policija nije poslala uzbunu za hitne slučajeve već u subotu uveče, kada su čuli da postoji napadač koji se oblači i predstavlja kao policajac.

Čempbel je kazao da su pronađene tri replike policijskih vozila, a da je od njegove devojke policija saznala da postoji i četvrta.

policija, Foto: Shutterstock

Zvaničnik je kazao i da je policija bila pripremljena za uzbunu u nedelju ujutru kada je Vortman ubijen u Enfildu.

Na meti bile učiteljica, medicinske sestre, bračni parovi

Prva žrtva napadača bio je Konst Stevenson, vojni veteran, druga Heder O Brajan, medicinska sestra koja je brinula o starijima u pandemiji koronavirusa tokom zatvaranja pancemije, a ubijena je u blizini svog rodnog grada Deberte.

Ubijena je i Kristin Biton, još jedna medicinska sestra.

Nastavnica u osnovnoj školi Lisa Mekkuli, inače majka dvoje dece takođe je ubijena.

Među žrtvama su i Sean MekLeod i njegova oartnerka Alana Dženkins, kao i njihov komšija Tom Baglej, verovatno dok je otišao kod komšija u nedelju ujutru.

Foto: Shutterstock

"Ubijen je pokušavajući da pomogne", napisala je njegova ćerka na Fejsbuku.

Osnovan je fond za prikupljanje pomoći za sahranu tročlane porodice Oliver, jer su ubijeni bračni par i njihova ćerka.

Na meti napadača bio je i bračni par Bler.

"Moja porodica je prošla kroz mnogo toga. Oboje vas mnogo volim i šaljem ljubav oboma, kao i svima koji su nekoga izgubili u napadu", napisala je njihova rođaka.

U napadu je ranjen jedan policajac, koji se oporavlja.

Komentari (1)

čika Pera

25.04.2020 10:17

Ево каква су западна друштва којима "тежимо".Насиље,изопаченост,себичност,крајњи материјализам...Ми ту неприпадамо,народе мој.