Kineska vojska
Shutterstock
Kineska vojska

Shutterstock

Kineska vojska, Foto: Shutterstock

Cilj ove mere biće smanjenje zavisnosti od američkih tehnologija i sledi ciljeve zadate u vladinom programu “Mejd in Čajna 2025”. Plan je deo paketa sa fiskalnim podsticajima u iznosu od 563 milijardi dolara, o kome će Kineski nacionalni narodni kongres raspravljati na sastanku koji će se održati ove nedelje.

Peking je obećao oko 1,4 biliona dolara za veliki podsticaj za ključne tehnologije i infrastrukturu, pokrivajući sektore poput istraživanja 5G i 6G i veštačke inteligencije, izvestio je Bluberg ove nedelje.

Kineski predsednik Si Đinping podržao je inicijativu za ulaganje sredstava tokom šest godina do 2025. godine i poziva gradske regione i tehnološke firme poput Huaveja, Tencenta i Alibabe da udruže snage, navodi se u izveštaju.

Sredstva će poboljšati veštačku inteligenciju, pametne gradske tehnologije i tehnologije interneta, kao i brze železničke i ultranaponske elektroenergetske mreže, saopštio je kineski centar za razvoj informatičke industrije koji navodi Blumberg.

Izvršni direktor H3C-a, Toni Iu, čija kompanija pravi računarske servere, rekao je Blumbergu: "Brz rast u nadolazećim sektorima donetće novu snagu kineskoj ekonomiji nakon što pandemija prođe."

Prema izjavi ČajnData Grupe, od inicijative bi imao koristi čitav niz kompanija lanca snabdevanja.

Kineska vojska

Shutterstock

Kineska vojska, Foto: Shutterstock

"Unapređenje novog razvoja infrastrukture, uključujući informacione mreže, je proaktivan pristup za povećanje efikasnih investicija. Onlajn kućni rad i telemedicina omogućena informacionom tehnologijom igrali su veliku ulogu u odgovoru na COVID-19", rekao je premijer Kine u izjavi.

Američki trgovinski rat sa Kinom slabi SAD kao tehnološkog lidera.

Vest dolazi nakon što je američko Ministarstvo trgovine produžilo zabranu na još godinu dana američkim kompanijama koje posluju sa Huavejem, ZTE i preko 70 kineskih firmi koje su 16. maja prošle godine dodate na crnu listu, pri čemu su američke vlasti ukazale na brige u vezi sa nacionalnom sigurnošću. Uprkos tome, Vašington je produžio dozvole za kineske firme otprilike u isto vreme.

Taivan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) zaustavio je sve nove narudžbine za lanac snabdevanja procesorima Huaveja ranije ove sedmice zbog straha da će biti na meti mera američkog predsednika Donalda Trampa u septembru.

Ali kineski proizvođač čipova, Semiconductor Manufacturing International Corp, počeo je masovno proizvoditi Kirin 710A čipset procesore za Huavej pametne telefone, podstičući nacionalnu industriju čipova i preusmeravajući proizvodnju dalje od TSMC-a.

Ovaj korak prati izveštaje da je Huavej proizvođač čipova HiSilicon nadmašio Kualcomm sa sedištem u SAD po prvi put u istoriji, izbegavajući godišnje gubitke u 2019. i isporučio 22,21 milion jedinica u prvom kvartalu ove godine.

Bivši članovi američkog Saveta za nacionalnu bezbednost pod predsednikom Barakom Obamom takođe su rekli u izveštaju od kraja aprila da SAD gube globalni uticaj u međunarodnim telima koja postavljaju 5G standarde, a Huavej je bio vodeći u doprinosu.

Vašington je izrazio zabrinutost da bi kineske tehnološke firme poput Huaveja mogle da koriste opremu za špijuniranje za kinesku vladu, što Peking i tehnološki gigant sa sedištem u Šenženu negiraju.

Do danas nisu predstavljeni nikakvi dokazi od američkih zvaničnika o navodima protiv Pekinga.

Tagovi