Kineska vojska
Printscreen/Youtube
Kineska vojska

Printscreen/Youtube

Kineska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Peking je možda tajno sprovodio podzemne nuklearne probe nižeg intenziteta, uprkos obećanjima da će se pridržavati međunarodnog sporazuma o zabrani takvih proba, prenosi "Wall Street Journal" koji je citirao izveštaj Stejt departmenta koji tek treba da bude objavljen.

Iako dokument nije pružio nikakve značajne dokaze, odnosio se na niz aktivnosti za koje se u izveštaju navodi da postoji strah da se Kina možda neće pridržavati Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani testiranja (CTBT).

nuklearna eksplozija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Kineska moguća priprema tokom cele godine da koristi svoj poligon Lop Nur, upotreba komora za zadržavanje eksploziva, obimne iskopinske aktivnosti u Lop Nuru i nedostatak transparentnosti u njenim nuklearnim ispitivanjima izazivaju zabrinutost u pogledu pridržavanja nultom standardu doprinosa - navodi se u izveštaju.

Časopis "Wall Street Journal" citirao je portparolku Organizacije za sveobuhvatnu zabranu testiranja (CTBT), koja proverava poštovanje sporazuma, rekavši da nije bilo prekida u prenosu podataka s pet kineskih senzorskih stanica od septembra 2019. godine.

atomska bomba, nukelarna eksplozija

Printscreen youtube

Foto: Printscreen youtube

List je takođe citirao neimenovanog visokog američkog zvaničnika koji kaže da sumnjive aktivnosti Kine o nuklearnim ispitivanjima dolaze usred napora predsednika Donalda Trampa da natera Kinu da se pridruži razgovorima između SAD i Rusije o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi mogao zameniti Novi ugovor o strateškom smanjenju oružja iz 2010. godine (novi START) koji ističe u februaru 2021. godine.

- Brzina i način na koji kineska vlada modernizuje zalihe zabrinjavajuće je, destabilišuće i ilustruje zašto Kinu treba dovesti u globalni okvir kontrole naoružanja - rekao je zvaničnik.

Kineska vojska

Shutterstock

Kineska vojska, Foto: Shutterstock

Kineska ambasada u Vašingtonu još nije komentarisala izveštaj Stejt departmenta.

CTBT je zaključen 1996. godine, ali nikada nije stupio na snagu jer osam zemalja, uključujući Kinu i SAD, nisu ratifikovale dokument iako su i Peking i Vašington više puta nagovestili svoju spremnost da se pridržavaju uslova sporazuma.

Komentari (2)

BB

16.04.2020 12:14

Kinezi nisu ni pristupili sporazumu, a kauboji, koliko sporazuma koje su potpisali nisu poštovali ili ne poštuju.

milovan

17.04.2020 11:24

Pa Kinezi nebi nista radili ,kada bi demantovali svaku bedastocu koju lupaju amerikanci. Oni ih jednostavno ignorisi jer su za njih beznacajni.