Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan
Tanjug/AP
Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan

Tanjug/AP

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan, Foto: Tanjug/AP

Iako broj novozaraženih opada od vrhunca u februaru, kada je Kina izolovala nekoliko gradova, vlasti pozivaju na kontinuiran oprez zbog straha od novog talasa zaraze.

Od 63 nova slučaja, 61 su putnici koji dolaze u Kinu iz inostranstva.

Osim importovanih slučaja, briga kineskih vlasti su i asimptomatski slučajevi, ljudi koji prenose virus a nemaju nikakve kliničke simptome kao što su temperatura ili kašalj.

U sredu je prijavljeno 56 novih asimptomatskih slučaja tako da je ukupan broj takvih slučajeva koje kineski mediji zovu i "prećutni prenosioci" porastao na 657, prenosi Rojters.

korona virus

Shutterstock

korona virus, Foto: Shutterstock

Zbog toga su donete nove mere. Zdravstvene ustanove moraju da prijave asimptomatske slučajeve u roku od dva sata od otkrića. Lokalne vlade moraju onda da identifikuju sve poznate bliske kontake u roku od 24 sata.

Asimptomatski pacijenti biće smešteni u kolektivni karantin 14 dana i računaće se kao potvrđeni slučajevi ako počnu da pokazuju simptome. Takođe, u dvonedeljnom karantinu će biti i njihovi bliski kontakti.

Početkom nedelje pojavila se i nova funkcija na mobilnoj platformi "WeChat" koja omogućava ljudima da provere da li su ikad sedeli u vozu ili avionu pored nekog asimptomatskog prenosioca virusa koji je kasnije postao potvrđen slučaj.

Kineske zdravstvene vlasti ranije su upozorile da će oko dve trećine asimptomatskih pacijenata kasnije razviti simptome infekcije korona virusom.