Pleme u Brazilu
EOA/Joedson Alves
Pleme u Brazilu

EOA/Joedson Alves

Pleme u Brazilu, ilustracija, Foto: EOA/Joedson Alves

Aruka je bio poslednji muški pripadnik brazilskog plemena Juma, koje je bilo žrtva velikih plantažera gume i vlasti Brazila koje su otimale zemlju ovom plemenu tokom zadnjih decenija.

Tragična sudbina plemena Juma

Aruka Juma, koji je u trenutku smrti imao između 86 i 90. godina, bio je jedini preostali muškarac iz brazilskog domorodačkog plemena koje je imalo 15.000 pripadnika, ali se posle desetina godina genocida svelo na svega petoro članova - Aruku, njegove tri kćerke i unuče.

Amazonija

Tanjug/AP

Amazonija, Foto: Tanjug/AP

Interesi velikih plantažera, koji su želeli više zemlje za svoje plantaže, doveli su do toga da je nekada veliko pleme ostalo bez svoje zemlje, a svako ko se tome suprostavio bio je meta plaćenika plantažera, nazvanih pištoljerosi, koji su domorodce surovo ubijali.

Konačan udarac, međutim, došao je šezdesetih godina 20. veka.

Aruka je preživeo, kao mladić, veliki masakr koji su organizovali trgovci gumom i tropskim orasima - 60 pripadnika plemena je ubijeno u masakru i tek njih sedam je preživelo.

Amazonsko pleme

EPA/JEON HEON-KYUN

Amazonsko pleme, ilustracija, Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Na kraju, celo pleme se svelo na njegovu porodicu.

"Želim da se borim poput mog oca"

Arukina kćerka, Boreha, izjavila je kako je loza sada ugašena.

- Ja sam sada poglavica... ali je loza ugašena.

Ipak, ona je rekla kako je njen otac bio ratnik i kako želi da krene njegovim stopama.

- Želim da se borim kao i moj otac. On je bio ratnik. Bio je poglavica.

Amazonsko pleme

EPA/JEON HEON-KYUN

Amazonsko pleme, ilustracija,Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Aruka se inače decenijama borio da mu se prizna pravo na zemlju Juma, u slivu Amazona, ali su njegovi napori bili otežani zbog nedostatka drugih muškaraca Jume i porodične odluke da se presele u drugo pleme, Uru-eu-vau-vau, gde se njegova kćerka kasnije udala.

Borehi će sada biti još teže da odbrani svoja prava na zemlju.

Amazonija pod senkom korone

Domorodačka plemena, koja su već decenijama ugrožena apetitima rančera i plantažera za zemljom, našli su se u dodatnom problemu kada je otpočela pandemija novog korona virusa.

Brazil, korona

Tanjug/AP

Brazil, korona, Foto: Tanjug/AP

Korona, koja je do sada zarazila 10 miliona i ubila 244.955 građana Brazila, teško je pogodila izolovane domorodačke zajednice. Oni su pokušali da se izolacijom i odbijanjem stranaca zaštite, ali nisu uspeli. Rezultat je 49.000 zaraženih i 969 preminulih, a pogođene su čak 162 autohtone zajednice.

Po nekim navodima virus su među domorocima širili službenici Saveznog zavoda za zdravstvenu zaštitu domorodaca, koji su radili bez neophodne opreme i na taj način proširili virus među ovom osetljivom populacijom.

Budućnost domorodaca Amazona, u Brazilu zahvaćenom koronom i pod desničarskom vladom Žaira Bolsonara ne izgleda ni malo ružičasto.

Pročitajte još: