Vakcina
Tanjug / AP
Vakcina

Tanjug / AP

Vakcina, Foto: Tanjug / AP

Juče je potpisan sporazum između britanske farmaceutske kompanije Astra Zeneka i kompanije za biotehnologiju Mabksiens koja je deo INSUD poslovne grupacije, o transferu tehnologije za proizvodnju 150 miliona doza vakcine za potrebe svih latinoameričkih zemalja osim Brazila, saopštila je vlada Argentine, prenosi Rojters.

"Proizvodnja vakcina za Latinsku Ameriku će se obavljati u Argentini i u Meksiku, što će omogućiti da sve zemlje Južne Amerike blagovremeno i efikasno budu snabdevene potrebnim količinama vakcine", izjavio je Fernandes.

Kompanija Astra Zeneka, druga najveća farmaceutska kuća u Velikoj Britaniji, posluje niz godina u Argentini, a nedavno je potpisala ugovor o proizvodnji vakcina s fondacijom meksičkog milijardera Karlosa Slima.

Pročitajte:

Neophodno je da vakcina prođe Fazu III testiranja i da dobije sve neophodne međunarodne ateste i dozvole za masovnu primenu, što će, kako je najavljeno, biti regulisano u prvoj polovini iduće godine.

Fernandes je ocenio da ovaj dogovor pruža sigurnost Argentini u kojoj je do sada regitrovano više od 5.000 smrtnih slučajeva kovid pacijenata i ukupno 268.574 potvrđenih slučajeva, od čega 7.663 u toku protekla 24 sata.

Preporučujemo: