Kim Džong-un
Printscreen
Kim Džong-un

Printscreen

Kim Džong-un, Foto: Printscreen

Zbog pandemije korona virusa Kimovo liderstvo je pod velikim pritiskom. On se na vojnoj paradi održanoj u oktobru ove godine izvinio zbog ekonomskih neuspeha.

- Naš narod mi je ukazao poverenje visoko kao nebo i duboko kao more, ali nisam bio uvek u stanju dati mu zadovoljavajuće odgovore, kazao je u tada severnokorejski lider Kim Džong-un (36) sa suzama u očima tokom obeležavanja 75. godišnjice Korejske radničke stranke.

On je tom prilikom pomenuo svoje prethodnike Kim Il-sunga, svog dedu, poznatog pod imenom Veliki vođa, s obzirom da je baš on osnovao državu i Korejsku radničku partiju. Pomenuo je i svoga oca Kim Jong-ila, koji je nazivan Dragi vođa.

Kim Džong-un napomenuo je kako je trebalo da se nastavi njihov put, ali i dodao da njegovi napori i njegova iskrenost nisu bili dovoljni da oslobode ljude Severne Koreje od životnih poteškoća.

Treći Kim u dinastiji je, kako prenosi "Korea Tajms", tada izrazio žaljenje što nije uspeo omogućiti bolji životni standard građanima Severne Koreje.

Upravo ta izjava otkriva sadašnju situaciju u ovoj azijskoj državi. Ostala je slikovitost izražavanja metaforama (poverenje visoko kao nebo i duboko kao more), ali je pridodao i suze i priznanje da nije uspeo osloboditi ljude od životnih poteškoća.

Prema pisanju pomenutog medija, Kimje na polovini svog iscrpnog govora skinuo naočare i obrisao suze. Pomenuo je potom koronu, sankcije kojima je izložena njegova zemlja zbog nuklearnog naoružanja ali i prirodne katastrofe (poplave) i teškoće s kojima se zemlja treba boriti.

Na osnovu svega može se naslutiti da je Kimovo liderstvo pod velikim pritiskom. U govoru je upotrebio izraze kao što su "veliki izazovi", "bezbrojna iskupljenja" i "katastrofe bez premca u istoriji".

- Sve to ukazuje da prolazi kroz turbulentan period u svojoj vladavini i da strahuje da bi ljudi mogli postati uznemireni i pasti pod uticaj tih teškoća - navodi direktor odeljenja za Severnu Koreju pri korejskom Institutu za nacionalno ujedinjenje Hong Min.

- Prema onome što je kazao moglo bi se zaključiti da je stabilnost režima Kim Džong-una poljuljanja - zaključuje Hong.

Na vojnoj paradi u oktobru prvi put je prikazana nova interkontinentalna raketa, kao i rakete koje mogu biti lansirane sa podmornica.

Neki vojni stručnjaci smatraju da se tu zapravo radi isključivo o modelima raketa koje tek treba razviti.

U Pjongjangu su se nadali kako će posle susreta američkog predsednika Trampa sa Kimom 2018. godine biti ublažene sankcije, ali SAD nisu odstupile ni korak.

Pokazivanje nove rakete znači, procenjuju u SAD, da Severna Koreja nastavlja trošiti na oružje umesto da ulaže u privredu.

Pjongjang je na granici sa Kinom i Južnom Korejom poštrio mere protiv krijumčara robe i životnih dobara. Osnovana je jedinica vojnika i agenata tajne službe za suzbijanje takve trgovine. Viđen je i dim iz zgrade u gradu Sinuiju na granici sa Kinom i pretpostavlja se da je tu uništena roba proizvedena u Južnoj Koreji.

Kazna za takva dela krijumčarenja je smrt, ali navodno je režim u Pjongjangu izrekao kazne plaćanja kazne od 150 do 3000 dolara. To pokazuje određenu toleranciju režima prema crnom tržištu na granicama.

Ipak, nelegalna trgovina znatno je smanjena zbog koronavirusa, ali je takođe i legalna trgovina sa Kinom, praktično jedinim partnerom Pjongjanga, više nego prepolovljena, pa milioni severnokorejskih građana ostaju bez dovoljno osnovnih potrepština.

Severnokorejske porodice navodno su smanjile potrošnju za jednu trećinu u prvih devet meseci ove godine, a mnogi su stvorili male zalihe hrane za iduće mesece koji će, čini se, biti još teži.

U prvih devet meseci ove godine trgovinska razmena sa Kinom smanjena je za 70 posto. Uvoz iz Kine smanjen je za 73 posto, na 490 miliona dolara, a izvoz za 70 posto, na 46 miliona dolara. Istina, porastao je uvoz iz Rusije, ali uglavnom lekova, i to za 121 posto.

PROČITAJTE JOŠ: