Grčka policija
Tanjug/AP
Grčka policija

Tanjug/AP

Grčka policija, Foto: Tanjug/AP

U policijskoj akciji, u više grčkih gradova je uhapšeno devet osumnjičenih, među njima i vođa ove organizovane grupe, zaplenjeno je pet vozila i više objekata je pretreseno, a oduzeti su originalni i lažni dokumenti i elektronska oprema za njihovu izradu, saopštio je Europol.

Europol objašnjava da su, pošto bi prešli granični prelaz i ušli u Grčku, migranti bili prisiljeni da nekoliko dana šetaju u grupama od tri do deset ljudi dok nisu stigli na unapred određeno mesto. Odatle bi ih članovi krijumčarske mreže pokupili kolima da bi ih odveli u sigurnu kuću na severu Grčke. Posle toga, migranti su bili prebacivani u Solun, a odatle u Atinu.

Rođaci migranata plaćali su između 900 i 2.500 evra po osobi za usluge šverca, prenoseći uplate putem "havala“ sistema.

Pripadnici kriminalne grupe koristili su nasilje nad migrantima kako bi osigurali isplate, a smatra se da je još jedan visoko rangirani član grupe u Turskoj.

Istraga je utvrdila da je organizacija koja je aktivna od decembra 2019. godine, posedovala preko 130 vozila, od kojih je većina kupljena s lažnim dokumentima. Preko 10 automobila često je bilo registrovano na istog vlasnika, precizira Europol.

Severna Grčka je važno središte za krijumčarenje migranata ,a policijski organi identifikovali su veliki broj kriminalnih mreža u ovoj oblasti.

Pročitajte još: