BAGDAD ŠALJE VOJSKU NA GRANICU! Turska i Iran pokrenuli napad na Kurde u Iraku! (FOTO/MAPA)

Pakao u najavi.

Kurdi
Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

Iz Bagdada su poručili kako su pojačanja iračke vojske poslata na granicu sa Turskom kako bi se sprečilo dalje upadanje turskih snaga na teritoriju Iraka.

Pre dve nedelje Turska je pokrenula veliku operaciju protiv PKK-a (Radnička partija Kurdistana) na prostoru severnog Iraka. Osim vazdušnih udara uključene su i kopnene snage.

Irak, Irački Kurdistan
Irak, Irački Kurdistan, Foto: Liveuamap

Kako Bagdad misli da zaustavi turski prodor za severa?

Teško je očekivati da bi iračka vojska krenula u direktnu konfrontaciju sa turskom vojskom. Naime, ovo svakako nije prvi upad turskih snaga na teritoriju Iraka - Turska već godinama operiše na ovom prostoru, a kurdski izvori navode kako Turska ima i više ilegalnih vojnih baza na prostoru severnog Iraka.

Bombardovanje položaja iračkih Kurda
Bombardovanje položaja iračkih Kurda, Foto: Twitter/Printscreen

Iz Iraka navode kako u turskim vazdušnim udarima ginu i irački civili. Postoje određene indicije da Turska operaciju sprovodi uz koordinaciju s Iranom. Bagdad je pozvao i turske i iranske diplomate na razgovor kako bi protestovali protiv udara na kurdske snage.

Bombardovanje položaja iračkih Kurda
Bombardovanje položaja iračkih Kurda, Foto: Twitter/Printscreen

Iz Bagdada navode kako iranska vojska artiljerijom udara na kurdske položaje unutar iračke teritorije. Naime, tamo se nalaze uporišta grupe koja se zove Demokratska stranka Iranskog Kurdistana.

Reč je o separatističkoj organizaciji koju Iran smatra terorističkom (baš kao što i Turska smatra PKK).

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi