Bejrut posle stravične eksplozije
Tanjug/AP
Bejrut posle stravične eksplozije

Tanjug/AP

Bejrut posle stravične eksplozije, Foto: Tanjug/AP

Eksplozija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, treća je po snazi u istoriji, odmah posle eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju, kaže Kristofer Bazbi, britanski stručnjak za efekte jonizujućeg zračenja i naučni sekretar Evropskog komiteta za rizike radijacije.

Pročitajte još:

Guverner Bejruta Marvan Abud već je uporedio eksploziju u bejrutskoj luci, usled koje je nastala i karakteristična "pečurka", sa eksplozijama nuklearnih bombi u japanskim gradovima 1945. godine.

Bazbi, britanski ekspert, ima i naučnu argumentaciju za takvo poređenje. U bejrutskoj luci eksplodiralo je više od 2.700 tona šalitre, hemijskog jedinjenja koje ima sličnu eksplozivnu snagu kao TNT.

​To znači da je eksplozija 2.700 tona šalitre slična snazi eksplozije 2,7 kilotona TNT. Prema njegovoj računici, eksplozija u Bejrutu treća je po snazi u istoriji, odmah posle eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

- Bomba u Hirošimi imala je snagu između 10 i 12 kilotona TNT, Prema tome, eksplozija u Libanu imala je trećinu snage bombe iz Hirošime - kaže Bazbi. On objašnjava i da se "pečurka" tokom eksplozije u Bejrutu pojavila na sličan način kao što se to događa kod nuklearnih bombi.

- Jak udarni talas napravio je kompresiono prstenje u vodenim isparenjima, kao što bi to uradila i nuklearna bomba kada se detonira u blizini vodene površine - navodi britanski naučnik.

Bejrut

Tanjug/AP

Bejrut, Foto: Tanjug/AP

Kako dodaje, eksplozije sličnih hemijskih jedinjenja kao u Bejrutu događale su se i u prošlosti, ali nijedna nije bila snažna kao ova u Libanu.

- Jedna se dogodila u Teksasu, takođe u luci, a druga u Nemačkoj dvadesetih godina 20. veka u jednom skladištu. Međutim, ova u Bejrutu je najveća posle Hirošime i Nagasakija - zaključuje britanski ekspert.

Preporučujemo: