SUKOBILI SE VOJSKA I NAROD Liban na ivici građanskog rata, pucnjava blizu predsedničke palate! (FOTO /VIDEO)

Zemlja u ozbiljnoj krizi.

Bejrut, Liban, demonstracije
Bejrut, Liban, demonstracije, Foto: AP/Tanjug

Libanski vojnici pucali su bojevom municijom u vazduh, a potom i gumenim mecima, kako bi sprečili stotine u pokušaju da dođu do predsedničke palate.

Tenzije u Libanu su porasle otkako je početkom avgusta u eksploziji u bejrutskoj luci poginulo gotovo 200 ljudi, a naročito posle velikog misterioznog požara na istom mestu u četvrtak.

ANKETA: Da li će izbiti građanski rat u Libanu?

Ukupan broj glasova: 35

  • Da: 46% (16)
  • Ne: 29% (10)
  • Možda: 17% (6)
  • Ne znam: 9% (3)

Demonstranti su pozvali u šetnju do predsedničke palate kako bi izrazili gnev i zatražili kažnjavanje odgovornih.

Pristalice predsednika Libana Mišela Auna pozvale su na kontra-protest na istom mestu, što je povećalo tenzije. Stotine vojnika razdvajale su dve grupe.

Kada su protivnici vlasti pokušali da probiju kordon na putu ka palati, vojnici su prvo pucali bojevom municijom u vazduh, a potom i gumenim mecima, kako bi ih rasterali.

Neki demonstranti su bacali kamenice i grane na vojnike i povredili nekoliko njih. Jedna grupa je sela nasred puta i najavila da se neće pomerati odatle.

U bejrutskoj luci je 4. avgusta eksplodiralo oko 3.000 tona amonijum nitrata, godinama nepropisno uskladištenog u luci. Ni posle više od pet nedelja nije poznato šta je izazvalo požar koji je doveo do eksplozije, i još niko nije pozvan na odgovornost.

U eksploziji je povređeno 6.500 ljudi i načinjena je velika materijalna šteta. Taj incident je dodatno pogoršao tešku ekonomsku krizu u zemlji, izazvanu višedecenijskom korupcijom i lošim upravljanjem.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi