Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Libijske snage (GNA) koje su podržane od strane Turske zauzele su 3.000 kvadratnih kilometara.

Zvanični portparol Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) koju je podržala Turska Mohamad Kanunu izjavio je u sredu da su trupe GNA zauzele više od 3.000 kvadratnih kilometara na severozapadu Libije ove nedelje.

Redžep Tajip Erdogan

Tanjug / AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug / AP

Prema Kanunu, njihove snage zauzele su preko 3.000 kvadratnih kilometara teritorije od Libijske nacionalne armije (LNA) nakon što su izvele masovni napad U pravcu ka Surmanu.

Rekao je da se "neprijateljska odbrana raspala pod udarima snaga Al-Vefak i njihovim snažnim napadom", komentarišući izjavu snaga libijske vojske na čelu sa feldmaršalom Kalifom Haftarom.

Kalifa Haftar

Youtube/Printscreen

Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Kanunu je istakao da su se snage GNA "proširile pre zalaska sunca i zauzele potpunu kontrolu nad Surmanom i Sabratom (70 km zapadno od glavnog grada Tripolija), i ušle u Al-Ajilat i Mleitah, Zaltan, Rikdalain, Al-Jameel, Al-Asa i pridružili se svojim ljudima koji su ih dočekali s dobrodošlicom."

Dodao je da su snage GNA "zaplenile ogroman arsenal egipatskog i emiratskog oružja i municije, kao i 6 oklopnih vozila Emirata, 10 tenkova i desetine naoružanih vozila."

U libijskom sukobu Turska i Katar vojno pomažu Tripoli i GNA, dok Rusija, Egipat, NR Kina, UAE pomažu snage iz Tobruka i Bengazija, lojalne feldmaršalu Kalifi Haftaru. Ostaje da se pitamo, da li će Putin reagovati zbog najnovije osvajačke ekspanzije Turske.