Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko
Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot
Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko

Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot

Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko, Foto: Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot

Lukašenko je na sednici beloruskog Saveta bezbednosti pozvao lidere zapadnih zemalja, koji se sastaju danas kako bi razgovarali o situaciji u Belorusiji, da se fokusiraju na probleme u svojim državama.

"Voleo bih da ih posavetujem: pre nego što upru prstom u nas trebalo bi da na agendu svojih sastanaka stave pitanja 'žutih prsluka' u Francuskoj i užasnih nereda u SAD. Želim da pre svega razmotre proteste protiv mera izolacije zbog koronavirusa u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama", naveo je Lukašenko, prenosi Tanjug. 

On je na sastanku Saveta bezbednosti, na kojem su putem video-linka učestvovali i lideri regiona, rekao da se Belorusija i dalje suočava sa teškom drušvenom i političkom situacijom, preneo je Tas.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

"Pozivamo Belorusiju..."
Gotovo istovremeno oglasili su se se predsednici zemalja članica Višegradske grupe koji su pozvali Belorusiju da otvori put za održavanje novih izbora i izbegne nasilje protiv demonstranata.

"Pozivamo vlasti Republike Belorusije da otvore put za političko rešenje i pridržavaju se osnovnih ljudskih prava i sloboda, dok se uzdržavaju od upotrebe nasilja protiv mirnih demonstranata", navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika ovih zemalja, prenosi Rojters.

Višegradsku grupu ili Višegradsku četvorku čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

PROČITAJTE JOŠ