Mačka, mačke, maca, ljubimac
A.K./Alo!
Mačka, mačke, maca, ljubimac

A.K./Alo!

Foto: A.K./Alo!

Sve što se zna o ovoj maci je da živi u Velikoj Britaniji i da je testirana u laboratoriji u Vejbridžu u Siriju 22. jula. Veruje se da je mačka "pokupila" zarazu od svojih vlasnika sa kojima živi u kući, a koji su ranije testirani pozitivno. Ipak, do sada su se i mačka i svi članovi porodice potpuno oporavili.

Kako se dodaje, ne postoje dokazi da je mačka ta koja je prenela vlasnicima virus, ili da je bilo koja domaća životinja sposobna za to.

Kristin Midlmis, veterinarski službenik, objasnila je da je to veoma redak slučaj, podsećajući da su životinje dosad testirane sa veoma blagom klinčkom slikom i da su se oporavile za nekoliko dana.

Pročitajte:

 Direktorka centra za javno zdravlje u Engleskoj Ivon Dojle kaže da ovo otkriće ne treba da bude razlog za uzbunu.

- U liniji preporuka u borbi protiv korona virusa, trebalo bi prati ruke redovne, uključujući pre i posle kontakta sa životinjama - rekla je ona.

Mački je lokalni veterinar dijagnostifikovao prvobitno mačji herpes, respiratornu infekciju, ali je u okviru istraživanja Agencije za zdravlje životinja i biljaka ova mačka testirana i na Kovid-19.

Slični slučajevi prijavljeni su ranije u Hongkongu, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji i SAD, a u aprilu je oboleo i jedan tigar u njujorškom zoo-vrtu.

Preporučujemo: