Princ Hari i Megan Markl
EPA/William Cherry/NIO Office/PO
Princ Hari i Megan Markl

EPA/William Cherry/NIO Office/PO

Princ Hari i Megan Markl, Foto: EPA/William Cherry/NIO Office/PO

Povlačenje princa Harija i njegove supruge Megan Markl sa kraljevskih dužnosti glavna je vest danas u britanskoj štampi, koja prenosi da o toj odluci čak ni kraljica Elizabeta nije bila obaveštena! Po uzoru na termin Bregzit, povlačenje prinčevskog para mediji su prozvali kovanicom "Megzit".

Kraljevska porodica je povređena i razočarana tom odlukom, piše BBC i navodi da Hari i Megan nisu o tome konslutovali nijednog člana kraljevske porodice. U kratkoj reakciji Bakingemska palata je navela da razume njihovu želju za drugačijim pristupom, ali da će za "komplikovana pitanja" trebati vremena.

- Nisu rekli čak ni kraljici - piše "Dejli Miror" pozivajući se na neimenovani izvor koji dodaje da je par time pokazao potpuno nepoštovanje kraljevske porodice.

Više je pitanja nego odgovora, piše BBC navodeći neka od njih: kakva će biti nova uloga Harija i Megan, kakav će odnos imati sa ostatkom kraljevske porodice, gde će živeti, šta će raditi, ko će brinuti o njihovoj bezbednosti...

Kraljica Elizabeta

EPA/ANDY RAIN

Kraljica Elizabeta, Foto: EPA/ANDY RAIN

Neki to mogu videti kao opadanje monarhije u 21. veku, ali sa druge strane, Megan i Hari su doprli do ljudi do kojih nijedan član kraljevske porodice nije i ujedno prestavljali osveženje te institucije.

Britanski tabloid "San" na naslovnoj strani piše da je kraljica "duboko potrešena", a da odlazak Harija i Megan izaziva "građanski rat" u porodici. Navodi se da je okidač za njihovu odluku bilo nedavno objavljivanje fotografije na kojoj je kraljica Elizabeta Druga s troje najbližih naslednika prestola: najstarijim sinom Čarlsom, unukom Vilijamom i praunkom Džordžom.

Ova slika je najjasniji pokazatelj da se Hari i Megan ne smatraju delom budućnosti ove institucije. Sa njihovog stanovišta, od tog trenutka nije više bilo smisla da budu tu - rekao je jedan izvor za "San".

Hari je šesti u redu za nasleđivanje trona - iza princa Čarlsa, princa Vilijema i njegovo troje dece.