Kanada
Shutterstock
Kanada

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Usporavanje ekonomije pokazuje da je vreme za proglašenje recesije, smatra savet uticajnog kanadskog instituta.

Izveštaji pokazuju da je tokom marta izgubljeno više od milion radnih mesta, a preliminarna procena kanadskog Zavoda za statistiku sugeriše da je ekonomija smanjena za devet procenata, jer fabrike širom zemlje ne rade.

Savet instituta kaže da je ekonomija dosegla vrhunac u februaru, neposredno pre nego što su širom zemlje uvedene drastične mere za usporavanje širenja korona virusa.

Savet od osam članova, koji se obično sastaju jednom godišnje u decembru, odlučio je da se sastane dva puta prošlog meseca, kada je postalo jasno da se sa ekonomijom Kanade nešto događa.

Stiven Gordon, profesor ekonomije na Laval univerzitetu i član veća, kaže da je trenutno ekonomsko usporavanje sjajan primer kako je definicija recesije "dva kvartala" previše dogmatična. U nizu tvitova u petak, on je napomenuo da bi, ako je usporavanje krenulo u aprilu za razliku od marta, ceo prvi kvartal bio isključen. A budući da je skok u letnjim mesecima prilično izvestan, to bi sadašnju recesiju učinilo dugom samo jedan kvartal.

Stiven Gordon, profesor ekonomije na Laval univerzitetu i član veća, kaže da je trenutno ekonomsko usporavanje sjajan primer kako je definicija recesije "dva kvartala" previše dogmatična.

U nizu tvitova u petak, on je napomenuo da bi, ako je usporavanje krenulo u aprilu za razliku od marta, ceo prvi kvartal bio isključen.

A budući da je skok u letnjim mesecima prilično izvestan, to bi sadašnju recesiju učinilo dugom samo jedan kvartal.