Beograd, Knez Mihailova, šetnja, vremenska prognoza, leto
Masanori Jošida/Alo!
Beograd, Knez Mihailova, šetnja, vremenska prognoza, leto

Masanori Jošida/Alo!

Foto: Masanori Jošida/Alo!

Tomas Oksli je imao slobodan dan kada mu je stigao poziv da hitno dođe u bolnicu Maunt Sinaj na Menhetnu. Nije bilo dovoljno doktora koji su mogli da pomognu kod pacijenata koji su imali moždani udar i bilo im je potrebno pojačanje. Oksli je bio začuđen situacijom koja ga je sačekala.

Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Doktori su u narednim danima primetili povećan broj obolelih u tridesetim i četrdesetim godinama koji su dobijali moždane udare kakvi se ne viđaju osim kod pacijenata u sedamdesetim godina.

"Nikada ovo ranije nisam video"

Kada je Oksli počeo da operiše pacijenta video je nešto alarmantno.

"Još dok sam tretirao mesto oko ugruška video sam nove krvne ugruške kako se formiraju pred mojim očima", rekao je Oksli za Vašington Post. Ispostaviće se da nije jedini to primetio.

Moždani udar i COVID 19

Italija, korona

Tanjug/AP/Luca Bruno

Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Znamo da COVID-19 napada pluća, ali takođe opštećuje i bubrege, srce i do neke mere skoro sve vitalne organe.

Postoji više tipova moždanog udara - ali strahuje se da korona virus izaziva onaj najgori

"Moždani udar je jedna od najopasnijih manifestacija korona virusa kod mladih ljudi. Brinuli smo o pacijentima koji su imali moždane udare u tridesetim godinama nakon što su testirani pozitivni na COVID, što nas je baš iznenadilo" rekao je Robert Stivens, doktor koji radi na intenzivnoj nezi bolnice Džons Hopkins u Baltimoru.

"Prežive korona virus na nogama - i onda padnu mrtvi"

Univerzitet "Tomas Džeferson" je proučavao vezu između moždanog udara i mladih obolelih od korona virusa.

Italija, korona

Tanjug/AP/Luca Bruno

Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

"Mislili smo da je nemoguće da je moždani udar u pitanju, a onda smo videli obrazac"

Ejtan Raz, profesor neuroradiologije Univerziteta Langon u Njujorku rekao je da nova klinička slika COVID pacijenata tera naučnike da iznova promisle efekte ove bolesti.

"Kada nam čovek u šezdesetim dobije moždani udar mi pomislimo da je bio mlad za tako nešto. A sada nam dolaze pacijenti u tridesetim koji su oboleli od korona virusa. Počinjemo da istražujemo da li je slučaj da su mladi imuniji na respiratorni deo bolesti - ali onda njihov organizam reaguje zgrušavanjem krvi i kasnije imaju problema sa srcem i moždanim udarima", kaže za "Vašington post" doktor Raz.

Francuska, korona

Tanjug/AP

 Foto: Tanjug/AP

Pacijent sa početka ovog teksta kojeg je lečio doktor Oksli je preživeo. Ali za sada.

"Uspeli smo da uklonimo veliki krvni ugrušak, ali pacijent se i dalje bori za život. Hospitalizovan je pre mesec dana i stanje mu još uvek nije stabilno. Ima četrdeset i četiri godine", kaže Oksli i apeluje na ljude, posebno nakon preležanog korona virusa da obrate pažnju na svoje telo i ukoliko primete bilo kakve neobične simptome potraže pomoć lekara.