evro, evri, novac
Alo!/ Dejan Briza
evro, evri, novac

Alo!/ Dejan Briza

evro, evri, novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Odluka pet italijanskih poslanika, ali i mnogih gradonačelnika i regionalnih zvaničnika da zatraže bonus od 600 evra, koji je italijanska vlada odobrila u okviru mera za oporavak od posledica pandemije virusa kovid-19, naišla je na osudu javnosti u Italiji.

Italijanski senatori primaju do 14.634, 89 evra mesečno što uključuje osnovnu platu i razne nadoknade, a poslanici u Donjem domu italijanskog parlamenta primaju do 13.971, 35 evra, navodi list Korijere dela sera ističući da članovi parlamenta ne plaćaju železnički i avionski prevoz.

Premijer Italije Đuzepe Konte bez parlamentarnog dodatka prima 114.000 evra bruto godišnje, a prema poslednjoj poreskoj prijavi podnetoj pre njegovog bavljenja politikom u martu 2018. godine, zahvaljujući profesiji advokata prijavio je mnogo veći prihod u iznosu od milion i sto hiljada evra.

Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Kako navodi italijanski list, plata regionalnog predsednika ograničena je na iznos do 13.800 evra mesečno bruto.

Odluka pet italijanskih poslanika da uzmu bonus od 600 evra naišla je na osude iz brojnih političkih partija, a šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo izjavio je da političari koji su uzeli bonus "moraju vratiti novac i izviniti se".

Italijanska vlada omogućila je bonus od 600 evra za radnike kako bi ublažila posledice pandemije i restriktivnih mera, za koji je između marta i aprila izdvojeno skoro šest milijardi evra.

Komentari (2)

Maks

11.08.2020 12:32

Dali neko zna koliko zaradjuju nasi politicari ? Mora da jako dobro kad mogu da izdravaju po dve i vise porodice . A narod za minimalac BRAVO!

Душка

11.08.2020 15:15

@Maks - То бар сад није тешко.Постоји сајт владе,тамо све лепо пише.