Kineska i indijska vojska
Shutterstock
Kineska i indijska vojska, Foto: Shutterstock

Satelitski snimci kineske vazduhoplovne baze visoko u tibetanskim planinama pokazuju novu izgradnju u poslednjih nekoliko meseci, što NR Kini omogućava da upravlja sa mnogo više letelica.

Kineska vojska, Foto: Shutterstock

Satelitski snimci koje je dobila indijska televizija Nju Delhi (NDTV) pokazuju masivni građevinski projekat na aerodromu Ngari Gunsa u zapadnom Tibetu, samo 130 milja od jezera Pangong, mesta na granici sa Indijom, gde su se kineske i indijske snage sukobile ranije ovog meseca.

Na prvoj fotografiji, snimljenoj 6. aprila 2020., može se videti staza sa jednim, malim terminalnim prostorom - čak se ne vidi ni put. Međutim, na drugoj fotografiji, snimljenoj samo šest nedelja kasnije, 21. maja, veličina baze se više nego udvostručila. Ne samo da je veliki projekat nove gradnje severno od terminala, već se čini i da je asfalt u izgradnji.

Aerodrom je dvostruke namene, koji služi i za civilne letove i za potrebe vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF). Na više od 14.000 stopa, to je i jedno od najviših svetskih aerodroma - toliko visoko da će presretači imati problema da ostanu u vazduhu.

Jedan bivši pilot Vazduhoplovnih snaga Indije rekao je za NDTV da kineski borbeni avioni J-11 i J-16 neće moći da izdrže "više od sat vremena" na toj visini.

Indijska vojska, Foto: Shutterstock

Izgradnja dolazi usred obnovljenih sukoba na liniji stvarne kontrole, de fakto granice između delova Džamu i Kašmira na koju pretenduju i Indija i Kina. Dve države vodile su i kratki rat 1962. godine za teritoriju, za koju Peking tvrdi da je sporna samo zbog pogrešne granice koja datira iz vremena kada su Indija i Pakistan bile britanske kolonije.

Ranije tokom ovog meseca, razmena vatre između indijskih i kineskih trupa u blizini jezera Pangong rezultirala je sa nekoliko teže povređenih vojnika na obe strane, što je dovelo do dopremanja dodatnih snaga na to područje sa obe strane granice, uključujući i Utarakhand, na jugu.

Indijska vojska, Foto: Shutterstock

Još jedan sukob između Nju Delhija i Pekinga dogodio se u istočnom delu Tibeta 2017. godine, na platou koji Indijci zovu Doklam, a Kinezi Donglangu. Slično je bilo i sa izgradnjom autoputa na spornoj teritoriji, mada ta konfrontacija nikada nije eskalirala, kao što je bilo sa novijim incidentom.