KIna i SAD
EPA/Ilustracija
KIna i SAD

EPA/Ilustracija

Foto: EPA/Ilustracija

Na pritiske od strane SAD-a, koji rastu otkako je Tramp u Beloj kući, Kina obično reaguje krajnje diplomatski i bez "velikih izjava", ali čini se da se to menja, jer izjava koju je jutros dao kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji možda je i najoštrije upozorenje SAD-u do sada. Naime, poručio je kako SAD svojim pritiscima guraju američko-kineske odnose na sam rub novog Hladnog rata.

kina amerika

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Pojedine političke snage u SAD-u uzimaju kinesko-američke odnose za taoca i guraju naše dve zemlje na sam rub novog Hladnog rata - istakao je kineski ministar spoljnih poslova.

Naglasio je kako postoji rizik od "dugog sukoba" između Kine i SAD.

Kineska ratna mornarica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Podsetimo, pritisci Trampove administracije na Kinu znatno su se pojačali otkako je došlo do širenja koronavirusa u SAD-u, a Tramp za pandemiju optužuje Kinu tvrdeći kako Kina nije učinila dovoljno da se išta spreči.

Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sada dodatno napetosti podiže situacija u Hong Kongu - naime, pokušaj Pekinga da se tamo uvede novi zakon o nacionalnoj bezbednosti naišao je na oštre kritike SAD, a iz Pekinga poručuju kako je reč o nedopustivom uplitanju u unutrašnja pitanja Kine.