KBC Zemun, korona virus
Alo.rs/ Vladimir Marković
KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

 

To možda nije bio direktni uzrok svake smrti, piše "Dejli Mejl", ali nalazi koji tek treba da budu objavljeni, podržavaju teoriju da kovid-19 izaziva kardiovaskularne tegobe. Uprkos tome što se korona uglavnom smatra respiratornom bolešću koja napada pluća, ova infekcija u težim slučajevima može da ošteti i druge organe. Ispostavilo se da su se krvni ugrušci pojavili kao jedna od komplikacija.

"Napravili smo veliki broj obudkcija i kod svakog preminulog pacijenta smo pronašli dokaze o trombozu. Videli smo pacijente sa koronarnom trombozom (krvni ugrušak u srčanom sudu) i vaskularnom trombozom (krvni ugrušak u veni). Dakle, čini se da je to važan deo bolesti i to u smislu da aktivira sistem koagulacije", rekao je profesor Kuk.

Zgrušavanje krvi je proces uključuje niz faza, od kojih je prvi poznat kao aktivacija trombocita, koja se dešava kada oni promene oblik iz ravnog diska u kuglu i skupe se tako da formiraju čep.

"Važno je napomenuti da je kovid-19 multisistemska bolest. Jedna od karakteristika koja je izdvaja od ostalih teških virusnih bolesti je to hiperkoagulabilno stanje koje izgleda kao da je povezano sa kasnijim dijagnozima", dodao je ovaj lekar.

Hiperkoagulabilno stanje nastaje kada se krv zgrušava više nego što je potrebno, i može biti deo poremećaja krvi ili isprovociran lekovima, rakom, srčanim udarima ili HIV-om. Opasno je jer može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka u venama koji mogu da putuju krvotokom i uzrokuju vensku trombozu. Takođe može da izazove plućnu emobliju - krvni ugrušak u plućima, i poveća rizik od moždanog ili srčanog udara, jakih bolova u nogama, otežanog hodanja...

Britanski lekari kažu da su primetili veliki broj pacijenata zaraženih korona virusom koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi, a profesor Rupen Arija sa King's koledža u Londonu kaže da je u maju čak 30 posto pacijenta imalo krvne ugruške.

"Mislim da je postalo očigledno da je tromboza glavni problem", rekao je on za BBC.

Lekari smatraju da bi svi pacijenti primljeni u bolnicu s kovidom trebali da prime malu dozu lekova za razređivanje krvi kako bi se sprečilo stvaranje ugrušaka u krvi, piše Tajland medikal njuz.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

svetislav s

15.07.2020 22:31

"sve žrtve imale zgrušavanje krvi, odnosno neki oblik tromboze." - Ovo je samo dokaz vise tvrdnji sa pocetka epidemije kod nas da je covid-19 nastao kao bilosko oruzje tj. da nije prirodan virus.