Majk Pompeo
EPA/Michael Reynolds
Majk Pompeo

EPA/Michael Reynolds

Majk Pompeo, Foto: EPA/Michael Reynolds

Iran želi da se obezbedi interkontinentalnim balističkim raketama kako bi „ceo svet držao kao taoce“, smatra američki državni sekretar Majk Pompeo.

Oni (Iranci) nastavljaju da razvijaju svoj raketni program kojim se krši rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231. Iz tog razloga smatramo da je veoma važno da se svet ujedini kako bi se produžio embargo na isporuku oružja (Teheranu), koji ističe za svega nekoliko meseci, sredinom oktobra. Smatramo da bi to bilo tragično opasno za region i da bi stvaralo nestabilnost na Bliskom istoku“, rekao je on.

On je dodao da je američki svemirski program povezan sa vojnim razvojem.

Iranci, naravno, tvrde da je program mirnodopski i da je namenjen za slanje (u svemir) komercijalnih satelita. Ali, mislim da je međunarodna zajednica pametnija i da shvata da je taj program duboko povezan sa njihovom željom (Iranaca) da dođu u posed raketnog sistema sve većeg dometa, kako bi mogli čitav svet da drže kao taoce“, istakao je Pompeo.

S tim u vezi, SAD su krajem juna predale Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije o produženju embarga na oružje Iranu.

Iranski nuklearni program
Iran i „šestorka“ međunarodnih pregovarača postigli su u julu 2015. godine sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa. Višemesečni pregovori su se završili usvajanjem Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava, kojim su Iranu potpuno ukinute ekonomske i finansijske sankcije Saveta bezbednosti UN, SAD i Evropske unije.

Sporazumom je predviđeno da embargo na oružje za Iran bude ukinut u roku od pet godina, a da isporuke oružja toj zemlji budu moguće samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

PROČITAJTE JOŠ: