Viktor Orban
Printscreen
Viktor Orban

Printscreen

Viktor Orban, Foto: Printscreen

Političar vladajuće mađarske stranke Fides Jožef Šajer podneo je ostavku na mesto poslanika u Evropskom parlamentu nakon što je obelodanjeno više detalja o zabranjenoj kućnoj zabavi kojoj je prisustvovao prošlog petka u Briselu.

Mađarski političar, koji je napustio i stranku, rekao je da je ostavku podneo iz moralnih razloga, kao i da mu je žao što je prekršio epidemiološke mere u Belgiji, prenosi Rojters.

Šajer je juče priznao da je prošlog petka bio prisutan na jednoj gej zabavi u Briselu kada je policija upala zbog kršenja epidemioloških mera.

Mađarski premijer Viktor Orban je za lokalni dnevni list rekao da su Šajerovi postupci "neodbranjivi".

Šajer je doneo jedinu ispravnu odluku kada se izvinio i kada je podneo ostavku na mesto poslanika u Evropskom parlamentu i napustio Fides, rekao je Orban.

Šajer je bio jedan od osnivača Fidesa i Orbanov saveznik preko 30 godina, a incident je izazvao skandal u Mađarskoj.

Belgijska policija je uhapsila oko 20 ljudi koji su prisustvovali zabavi, uključujući i Šajera, (59).

Policija je takođe saopštila da su u njegovom rancu pronađeni narkotici, ali je Šajer negirao da koristi narkotike i ponudio da bude testiran na licu mesta, što su policijski službenici odbili, preneo je Rojters.

Organizator zabave tvrdi da je bilo prisutno oko 30 ljudi, mnogo manje od stotinak koliko je uobičajeno. On tvrdi da mu niko od prisutnih nije bio poznat, kao i da je Šajera prepoznao naknadno.

Pročitajte još: