Kasem Solejmani
Youtube/Printscreen
Kasem Solejmani

Youtube/Printscreen

Kasem Solejmani, Foto: Youtube/Printscreen

Pokojni komandant general snaga Kuds Kasem Sulejmani navodno je više puta odlazio u pojas Gaze, rekao je tokom konferencije za novinare predstavnik Hamasa u Libanu, Ahmad Abdel-Hadi.

- Kasem Sulejmani odlazio je u Gazu više puta i bio je saradnik i učesnik odbrane koja je planirana i izvedena u poslednjem periodu - rekao je Abdel-Hadi u videu objavljenom na Tvitteru, za koji se navodi da je snimljen tokom konferencije Instituta za međunarodne studije u Libanu.

Rekao je da "ovo pitanje nije tajna", iako ono što je rekao zvaničnik Hamasa nikada nije saopštio ni pokret ni njegovo vojno krilo.

Prema snimku, Abdel-Hadi je rekao da je ideja tunela u pojasu Gaze bila ideja Imada Mugnije, bivšeg vojnog komandanta Hezbolaha, koji je ubijen 2008. u Damasku, i generala Kasema Sulejmanija.

Izjava predstavnika Hamasa stiže samo nekoliko dana nakon što su američke oružane snage izvršile atentat na Kasema Sulejmanija u Iraku.

Pokret Hamas u Palestini osudio je atentat na Sulejmanija u izjavi:

- Islamski pokret otpora, Hamas, izražava svoje iskreno saučešće iranskom rukovodstvu i iranskom narodu zbog mučeništva generala majora Kasema Sulejmanija, jednog od najistaknutijih iranskih vojnih vođa, koji su imali istaknutu ulogu u pružanju podrške palestinskom otporu na različitim poljima.