kovid pasoš
pixbay
kovid pasoš

pixbay

kovid pasoš, Foto: pixbay

Odluka je bila da se donošenje te odluke odlaže, a sama diskusija ponovo je podelila članice bloka.

Nešto složniji su bili oko potrebe za oštrijom kontrolom na granicama usled novog rasta broja slučajeva širom kontinenta, kao i oko ubrzanja procesa vakcinacije. Međutim, pitanje izdavanja potvrda vakcinisanim građanima koje bi služile kao "kovid pasoši", odnosno propusnice za putovanja bez restrikcija, izazvalo je veću buru.

Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Uvođenje jedinstvenog sertifikata o vakcinaciji protiv korona virusa, koji bi važio u celoj EU i olakšao putovanja, prvi je predložio grčki premijer Kirjakos Micotakis. Prema njegovoj ideji, vakcina ne bi trebalo da bude obavezna niti preduslov za putovanje, ali vakcinisane osobe bi trebalo da slobodno putuju. Prema njegovim rečima, ako se članice EU saglase o zajedničkoj formuli, to može uticati na slobodu putovanja na globalnom nivou.

Prema nekim izvorima, priličan broj država podržava ideju o takvim sertifikatima, posebno turistički orijentisan Mediteran, ali neki smatraju da je za to "još uvek prerano". Međutim, naglasak mnogih lidera je bio na to da se takve potvrde koriste kao "medicinski dokument"', a ne kao "putna isprava", barem u ovom trenutku.

Ono što je za sada izvesno je da će za tu odluku biti potrebno više informacija, od toga koliko traje imunitet nakon vakcinacije do toga koja će pravila važiti za one koji su vakcinisani cepivima koja nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Kako piše "Juronjuz", iako bi uvođenje "kovid pasoša" olakšalo kretanje, oni bi mogli da ugroze prava na privatnost i omoguće zemljama da određuju prava pojedinaca na osnovu njihovih zdravstvenih kartona. Isto tako, u ovom trenutku bi značili diskriminaciju ljudi koji i dalje nemaju pristup vakcini ili ne mogu da se vakcinišu zbog kontraindikacija.

Na Evropsku komisiju se apeluje da razmotri uvođenje sertifikata o vakcinaciji za države u Šengen zoni, što bi rezultiralo velikim podsticajem za putničku industriju. Za uvođenje takvih "sertifikata", koje bi sve države članice morale da priznaju, najviše se zalažu države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih grana ekonomije.

kovid pasoš

pixbay

kovid pasoš, Foto: pixbay

U pojedinim zemljama, kao što je Grčka, već je dozvoljen ulazak bez ikakvih ograničenja onima koji su primili vakcinu protiv kovida-19. Grčki premijer je potvrdio da će nevakcinisani putnici morati da imaju negativan PCR test, kao i da ih čeka obavezan karantin po ulasku u zemlju.

Još nekoliko evropskih zemalja sada uvodi izuzeća za putnike koji poseduju sertifikat o vakcinaciji. S obzirom na to da je turizam bio na jakom udaru pandemije, vlade žele da ponovo pokrenu svoje ekonomije i vide "kovid pasoše" kao način za to.

Poljska sada dozvoljava posetiocima koji imaju sertifikat da uđu u zemlju bez ograničenja. Danska, Estonija i Island takođe žele da uvedu tu meru, a u utorak je španski ministar turizma najavio da će i njegova zemlja slediti taj primer.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetovala je vlade da ne žure sa ukidanjem restrikcija za vakcinisane putnike. U petak je komitet SZO upozorio da "još uvek postoji previše osnovnih nepoznanica u pogledu efikasnosti vakcina i smanjenju prenosa virusa, a vakcine su i dalje dostupne samo u ograničenim količinama“.

Španija spašava turizam

Španija će se uskoro naći na listi evropskih zemalja koje planiraju da uvedu sertifikat o vakcinaciji koji bi olakšao kretanje putnika i pomogao turističkom sektoru da se oporavi od štete koju je izazvala pandemija.

Španska ministrka turizma Rejes Maroto najavila je da vlada zemlje radi na uvođenju sertifikata koji će imati iste funkcije kao oni koje bi trebalo da uvedu druge evropske zemlje. Prema Maroti, vladina odgovornost nije bila samo pruži otpor virusu već i da održavi špansku turističku konkurentnost.

Turski sektor Španije suočio se sa 75 odsto smanjenja prihoda u turističkom sektoru, dok je tokom prošle godine zabeležen pad broja međunarodnih posetilaca od 20 miliona.

Italijanski turistički sektor apeluje na vladu

Italijanska Nacionalna turistička federacija pozvala je vladu da ubrza nacionalnu kampanju vakcinacije i izda sertifikate onima koji prime vakcinu protiv korone.

U saopštenju za štampu, Federacija priznaje da je potpuno svesna situacije u vezi sa širenjem pandemije i neizbežnih mera suzbijanja koje italijanski državljani moraju da poštuju. Međutim, ističe da se italijanska turistička industrija nakon deset meseci neaktivnosti mora ponovo pokrenuti najkasnije do kraja proleća.

Zbog toga Federacija tražeći od vlade da pronađe rešenja kompatibilna sa ekonomskom održivošću 380.000 kompanija koje zapošljavaju četiri miliona ljudi.

"Kovid pasoši" i u ruskoj regiji

Ruska republika Baškortostan uvešće "kovid pasoše" od 5. februara i tako postati prva regija u zemlji koja je preduzela taj korak, najavio je guverner Radij Habirov. Elektronski dokument sa QR kodom automatski će se izdavati stanovnicima koji imaju antitela na koronu putem vladinog portala.

Pasoš vakcinisanih osoba važiće godinu dana, dok će kod onih koji su razvili antitela nakon preležane infekcije trajati tri meseca. Prethodno zaraženi građani kod kojih je nivo antitela ispod propisane norme moraće da prime vakcinu.

Nosioci "kovid pasoša" biće izuzeti iz mnogih pandemijskih ograničenja, uključujući socijalnu distancu i samoizolaciju. Jedini izuzetak su maske, koje će i vakcinisani građani morati da nose do kraja ove godine.

Vlasnici dokumenata takođe će imati pravo na popuste kod regionalnih prodavaca, kao i u mestima za sporti i zabavu, hotelima i odmaralištima.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Perica

24.01.2021 23:30

Ja ću da primim kinesku vakcinu a vi iz EU samo mlatite praznu slamu ionako ne mislim da putujem kod vas. A što se tiče Srbije treba i mi da uvedemo kovid pasoše ali morate da primite kinesku ili rusku vakcinu pa izvolte kod nas.