Vakcina
Promo
Vakcina

Promo

Vakcina, Foto: Promo

Vakcina AZD1222 protiv koronavirusa, nazvana Oksford vakcina, koju su razvili farmaceutska kuća "Astra zeneka" i Univerzitet Oksford, ušla je u poslednju, treću fazu ispitivanja i očekuje se da će na tržištu biti već u septembru.

Oksfordova vakcina, nazvana AZD1222, trenutno se testira na oko 10.000 dobrovoljaca, starih između 18 i 55 godina, u Velikoj Britaniji, 5.000 u Brazilu, 2.000 u Južnoj Africi, a uskoro će početi testovi i na 30.000 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, čime je ušla u poslednju - treću fazu, posle koje je čeka hitno odobrenje za upotrebu.

Prema informacijama iz dokumentacije, a u koju je Nedeljnik imao uvid, tada će to cepivo biti u upotrebi u Britaniji, SAD i nekoliko evropskih zemalja. Prema istim informacijama, već je dokazano da vakcina daje 2,6 puta više antitela nego kod najjačih organizama, koji su ih stvorili prirodnim putem.

Potpisani ugovori

Nešto ranije, 15. juna, kako je preneo Juronjuz, četiri članice Evropske unije - Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, sklopile su ugovor sa „Astra zenekom“ o kupoprodaji najmanje 300 miliona doza vakcine protiv kovida 19, koja se trenutno testira na Univerzitetu Oksford.

Ugovore, koji su potpisali britansko-švedska kompanija i evropska Inkluzivna alijansa za vakcinu, omogućiće i da vakcina bude dostupna svim članicama EU, koje izraze želju da učestvuju u inicijativi, a troškovi će, kako prenosi taj medij, verovatno biti pokriveni sredstvima vlad

 

PROČITAJTE JOŠ: