Turska
Tanjug/AP
Turska

Tanjug/AP

Turska, Foto: Tanjug/AP

U snažnoj poruci, portparol turskog ministarstva inostranih poslova Hami Aksoj rekao je da pet zemalja istražuje "regionalni haos i nestabilnost" na istočnom Mediteranu i žrtvuju "nadu demokratije u bezobzirnu agresiju diktatora".

Ministri spoljnih poslova pet zemalja održali su u ponedeljak telekonferenciju kako bi razgovarali o situaciji na istočnom Sredozemlju, gde Turska buši potencijalna ležišta ugljovodonika u priobalju gde Kipar ima ekskluzivna ekonomska prava, kao i situaciju u Libiji.

Prošle godine Turska je potpisala sporni sporazum o razgraničenju morske granice kao i sporazum o vojnoj saradnji sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Turska kaže da sporazum daje svoja ekonomska prava na velikom obalu istočnog Sredozemnog mora i sprečava bilo kakav projekat koji se odnosi na energiju da se krene napred bez pristanka Ankare. Grčka i Kipar protestirali su protiv sporazuma rekavši da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da se krši njihova prava u toj oblasti.

Turska vojska

Tanjug/AP

Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

Pet zemalja demantovalo je ono što su rekli da je šesti pokušaj Turske u manje od godinu dana da "ilegalno sprovede operacije bušenja u morskim zonama Kipra".

Turska ne priznaje etnički podeljen Kipar kao državu i tvrdi da je većina njegove ekskluzivne ekonomske zone kao sopstvena. Poslala je brodove pod pratnjom ratnog broda sa Kipra da se buše za naftu, insistirajući da deluje na zaštiti svojih interesa i interesa kiparskih Turaka do prirodnih resursa tog područja.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije sa Grčkom. Otcepljenu državu kiparskih Turaka priznaje samo Turska.

Petorica su takođe protestovala zbog sporazuma potpisanih sa libijskom vladom koji podržavaju UN, kao kršenje međunarodnog prava i embarga na oružje UN-a u Libiji.

Turska vojska

Tanjug/AP

Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

- Ministri su najoštrije osudili tursko vojno mešanje u Libiju i pozvali Tursku da u potpunosti poštuje embargo UN-a na oružje i zaustavi priliv stranih boraca iz Sirije u Libiju. Ovi događaji predstavljaju pretnju stabilnosti susednih zemalja Libije u Africi i Evropi - objavilo je pet nacija.

U svom odgovoru, tursko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Grčku i Kipar da izbegavaju dijalog s Turskom, a Egipat je okrivio što nije zaštitio prava i interese svog naroda. Takođe je optužila UAE da se pridruži ostalima iz neprijateljstva protiv Turske, a Francusku je optužila za navodni pokušaj da deluje kao "zaštitnik" alijanse.

"Pozivamo ove zemlje da deluju u skladu sa zdravim razumom, međunarodnim zakonima i praksom", rekao je Aksoj, portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Mir i stabilnost u regionu mogu se uspostaviti iskrenim i istinskim dijalogom, a ne savezom zla."

Komentari (1)

v1adimir

13.05.2020 17:39

Turska je ta koja istražuje "regionalni haos i nestabilnost", kroz njihovu imperijalisticku istoriju, kao i danas. 1974 su izvrsili neprovociranu invaziju na Kipar i, ubivsi na hiljade ljudi, preuzeli ok 33% severnog dela ostrva. Najveca opasnost na bliskom i srednjem istoku, nije ni cudo sto zemlje traze uniju da bi se zastitili od njih.