Evropska unija
Shutterstock
Evropska unija

Shutterstock

Evropska unija, Foto: Shutterstock

On u intervjuu za iDNES.cz nije poštedeo kritike šefa Evropske komisije Ursule fon der Lajen, a na pitanje kako EU upravlja krizom izazvanom korona virusom Petriček kaže da ona nema nadležnost u ovoj oblasti.

"Zdravstvena zaštita pitanje je pojedinačnih država članica. Tamo gde je reagovala prilično brzo, to je ekonomija. Tamo je dala sredstva za pomoć oštećenoj evropskoj ekonomiji. Moj prioritet je osigurati da se naši građani bezbedno vrate kući", rekao je on.

Kako je dodao, u toku su pregovori sa ministrima spoljnih poslova i predstavnicima EK, a problem je situacija - mali broj Čeha je negde van Evrope i nije moguće poslati poseban avion za njih.

"Institucije EU su zaspale tokom pandemije koronavirusa", rekao je on i dodao da one nisu reagovale dovoljno brzo u nekim oblastima.

Italija, korona

Tanjug/AP/Luca Bruno

Italija, korona, Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

U isto vreme, dodaje bilo je samo pitanje zaustavljanja kretanja zaraženih osoba na teritoriju Češke.

"Ovde je trebalo da nas podrži Ursula fon der Lajen. Sada se promenilo. Evropske institucije su svesne ozbiljnosti situacije, ovo je panevropski problem i očekujemo pomoć, posebno na ekonomskom polju.

Petriček je izrazio nadu da će Unija uložiti milijarde evra u privredu kako bi na vreme sprečila bilo kakvu duboku ekonomsku recesiju.

On je pozitivno ocenio ulogu predsednika Miloša Zemana u snabdevanju medicinskim materijalom iz Kine rekavši da je lično posvetio veliku pažnju razvoju češko-kineskih odnosa.

"Njegove aktivnosti iz prošlosti pomažu nam da osiguramo brze isporuke za češko zdravstvo. To je jedan od razloga zašto intenzivno sarađujemo sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova kako bismo što brže doneli materijal u našu zemlju", rekao je Petriček.