Nuklearna elektrana
Printscreen/YouTube
Nuklearna elektrana

Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Nuklearku Astravjets su izgradili Rusi na 40 kilometara od glavnog grada Litvanije, Viljnusa, koji je priključen na električnu mrezu iz Belorusije.

Litvanske vlasti su se dugo protivile izgradnji nuklearke, navodeći da je projekat bio pun akcidenta, da se krao materijal i da su radnici loše tretirani.

Rosatom, ruska državna nuklearna korporacija koja je izgladila elektranu, odbacila je tvrdnje iz Litvanije, rekavši da se izgradnja nuklearke uklapa u najveće međunarodne standarde, koje su potvrdili i nadzorno telo Ujedinjenih nacija.

Iz Rosatoma su takođe rekli da imaju nultu toleranciju prema korupciji i unutrašnjem kontrolnom sistemu koji osigurava da ne dođe do bilo kakvih ilegalnih radnji.

Postojanjem nuklearke smanjiće se emisija ugljen-dioksida za 10 miliona tona godišnje.

Izgradnja elektrane je pomerena kada je došlo do akcidenta u julu 2016. godine, pošto je deo reaktora skliznuo na zemlju, nakon što su radnici bezuspešno pokušali da ga nameste.

Rosatom je na insistiranje beloruskih vlasti zamenio reaktor, iako su čelni ljudi te ruske kompanije tvrdili da nije bilo oštecenja.

Belorusi su pretrpeli ozbiljne posledice usled katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Prethodnih nedelja litvanske vlasti su podelile tablete sa jodom stanovnicima koji žive na granici sa Belorusijom, jer ta susptanca može da smanji taloženje radiacije u tiroidnoj žlezdi u slučaju curenja radioaktivnog materijala.

Pročitajte: