Portland, SAD, Amerika, demonstracije
Tanjug/AP
Portland, SAD, Amerika, demonstracije, Foto: Tanjug/AP

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija upotrebili su suzavac i šok bombe kako bi rasterali gomilu, prenosi Glas Amerike pozivajući se na portal Oregonlive.com.

"Većina policajaca, čini se, bili su policija Portlanda, iako su neki bili u sivoj odeći. Nije jasno koju agenciju su oni predstavljali", navodi portal.

Na videu objavljenom na Tviteru, mogu se videti policajci kako se sukobljavaju sa demonstrantima, naređujući im da se udalje sa ulice i trotoara negde oko ponoći.

Miting je počeo u Laurelhurst parku u jugoistočnom Portlandu. Demonstranti su se uputili ka Penumbra Keli zgradi koja je sedište lokalnih snaga reda. Izveštači javljaju da su demonstranti proglašeni nasilnicima nakon što su neki od njih prošli kroz vlasništvo Penubra Keli, iako ih je policija upozorila da to ne rade.

U Portlalandu se 80 dana neprekidno održavaju demonstracije protiv sistemkog rasizma i policijske brutalnosti, nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom privođenja u Mineapolisu, ranije ove godine.

Flojd, Afroamerikanac, izgubio je život dok ga je privodio beli policajac, koji mu je držao koleno na vratu devet minuta dok je Flojd pozivao upomoć i vikao da ne može da diše.

Ranije u subotu u Portlandu, desničarke grupe održale su skup podrške policiji. Kontramitingaši su se pojavili i bilo je kratkih okršaja između dve grupe.

Izveštaji govore i o pucnjima koji su ispaljeni iz kola koja su napustila garažu, ali nema vesti o povređenima, navodi Glas Amerike.

Pročitajte još: