Nemačka, Bundestag
Shutterstock
Nemačka, Bundestag

Shutterstock

Nemačka, Bundestag, Foto: Shutterstock

Kritike su danas stigle iz opozicionih stranaka, ali i iz njegove, pošto je obelodanjeno da je njegova privatna kompanija zaradila 250.000 evra trgujući zaštitnim maskama na samom početku pandemije, preneo je AP.

Ovaj skandal izazvao je oštre kritike i u državi Baden-Virtemberg iz koje dolazi zakonodavac Libel.

Suzan Ajzenman, Libelova stranačka koleginica i kandidatkinja za predsednicu pokrajinske vlade izjavila je za nedeljnik Špigel da je "neprihvatljivo da se jedan poslanik u parlamentu bogati tokom ozbiljne krize".

Libel je najavio da odmah napušta poslanički klub svoje stranke u Bundestagu, a da u avgustu podnosi ostavku na funkciju poslanika i na članstvo u parlamentartnom odboru za spoljne poslove.

Bundestag

Shutterstock

Bundestag, Foto: Shutterstock

"Preuzimam odgovornost za ono što sam učinio", izjavio je Libel.

Dojče Vele je juče objavio da je više poslanika vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada evra za lobiranje za nabavku maski određenih firmi

Savezni poslanik bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije CDU, Georg Nislajn juče se povukao sa položaja zamenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati.

On je pod sumnjom da je uzeo 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine.

Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da se osnovano sumnja da je u pitanju uzimanje mita, a čak na trinaest lokacija u Nemačkoj i Lihtenštajnu sprovedene su racije.

Ova afera je izbila samo pola godine pred septembraske parlamentarne izbore u Nemačkoj i lokalne izbore u državama Baden-Virtemberg i Rajnland-Pfalc iduće nedelje i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju demohršćanima, navodi DW.

Kako piše Zidojče cajtung, pandemija je donela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevnom životu, tako i podrška kopni i zato su najnovije afere velika opasnost po njih.

"Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. One čitav parlament stavljaju na loš glas", zaključuje se u izveštaju DW.