Koronavirus
Profimedia
Koronavirus

Profimedia

Koronavirus, Foto: Profimedia

Više od 2.600 medicinskih radnika inficirano je koronavirusom u Italiji i to je 8,3 odsto ukupnog broja slučajeva u zemlji, objavljeno je sinoć, pošto je italijanska vlada produžila rigorozne mere izolacije.

Podatke je objavila zdravstvena Đime fondacija koja je rekla da je "ogroman broj" zaraženih lekara pokazao da su postupci i zaštitna oprema za lekare "neadekvatni".

Problem je daleko gori nego u Kini, jer je 8,3 odsto zaraženih medicinara više nego duplo u u odnosu na kineske brojke, rekao je italijanskim medijima predsednik fondacije Nino Cartabelota.

Prema zvaničnim podacima, broj zaraženih lekara porastao je za više od 1.500 samo u poslednjih osam dana. Cifra od 2.629 zaraženih takođe znači da je gotovo 0,3 odsto italijanskih zdravstvenih radnika bolesno i ne može da radi, iako su u bolnicam očajnički potrebni.

"Nema više govora: adekvatno zaštititi one koji nas moraju zaštititi", pozvao je Cartabelota.

Podsetimo, Italija je juče zabeležila rekordnih 4.207 infekcija i 475 novih smrtnih slučajeva od virusa. Sada ostaje nada da će neviđene mere izolacije usporiti širenje patogena.