PRETI INCIDENT?! Povećana aktivnost NATO-a u blizini ruskih granica

"Incidenti su izbegnuti samo zahvaljujući visokom nivou profesionalne obuke ruskih pilota i mornara."

AVION
 Foto: youtube printscreen

Moskva je upozorila da povećanje vojne aktivnosti Zapada u blizini ruskih granica na kraju može imati opasne posledice. Ove godine se više NATO-ovih brodova i aviona približilo teritoriji Rusije.

U razgovoru za "Rusku gazetu", zamenik ministra odbrane Rusije, Aleksandar Fomin podsetio je na nedavne bliske pozive i optužio SAD i njihove saveznike da koriste „agresivnu retoriku“.

„U 2020. godini aktivnost vazdušnih i pomorskih snaga NATO-a znatno se povećala, a situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata sve se više pojavljuju“, rekao je Fomin.

„Ove akcije su bile otvoreno provokativne. Incidenti su izbegnuti samo zahvaljujući visokom nivou profesionalne obuke ruskih pilota i mornara.“

Presretanje bombardera B-52 u akvatoriji Crnog mora:

Fomin je posebno primetio da je NATO održao pomorsku vežbu istog dana kada je održavana proslava Dana pobede u Drugom svetskom ratu i da su zabeleženi višestruki letovi američkih aviona „u neposrednoj blizini ruske granice“.

Samo u avgustu i septembru zabeleženo je više od 15 letova američkih strateških bombardera.

Zamenik ministra podsetio je i na dva nedavna incidenta u kojima su britanski i američki razarači ušli u ono u Ruske teritorijalne vode. Prošlog meseca, nakon upada "Džona Mekejna", kada je ruska mornarica zapretila da će plovilo proterati nabijanjem iz svojih voda u blizini Vladivostoka, SAD su potez Moskve nazvale „prekomernim“.

„Spremni smo za profesionalni i konstruktivni dijalog pod uslovom principa uzajamnog poštovanja i poštovanja međusobnih interesa“, zaključio je Fomin.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi