Boris Džonson
Tanjug / AP
Boris Džonson

Tanjug / AP

Boris Džonson, Foto: Tanjug / AP

Džonson je rekao da Kamings "nije imao alternativu" sem da otputuje na severoistok zbog brige o detetu u vreme "kada su i on i njegova žena bili onesposobljeni zbog korona virusa".

On je dodao da je Kamings u odluci da otputuje u London "pratio instinkte svakog oca i svakog roditelja", dodaje Gardijan.

"Mislim da je ono što su uradili potpuno razumljivo. Mislim da bi svaki otac, svaki roditelj iskreno mogao da razume šta je uradio i ja svakako razumem", rekao je Džonson, a prenosi Rojters.

Boris Džonson, Dominik Kamings

EPA

Boris Džonson, Dominik Kamings, Foto: EPA

On je ocenio da su neke optužbe na račun ponašanja Kamingsa "očigledno lažne".

"Iako je bilo mnogo drugih optužbi o tome šta se dogodilo dok je bio u samoizolaciji i nakon toga, neke od njih su očigledno lažne", rekao je Džonson, prenosi Skaj njuz.

Mediji su prethodno preneli da je Kamings napustio kuću u kojoj je odsedao tokom posete Daramu kako bi obišao obližnji grad 12. aprila.

Džonson je izbegao da direktno odgovori na pitanja da li je u to vreme znao da Kamings putuje u Daram i da li je to odobrio, kao i da li je istina da je Kamings otišao u dvorac Barnard u aprilu, prenosi Gardijan.

"Ono što vam mogu reći je da, kada pogledate smernice i potrebe za brigom o deci, bilo je razumno otići u samoizolaciju na 14 dana ili više, što je on učinio", rekao je Džonson.

Prethodno su neki poslanici vladajuće britanske Konzervativne partije pozvali Kamingsa da podnese ostavku, nakon što je otkriveno da je on tokom karantina zbog korona virusa putovao 400 kilometara na sever Engleske.

Boris Džonson, Dominik Kamings

EPA

Boris Džonson, Dominik Kamings, Foto: EPA

Opozicioni političari pozvali su Kamingsa, koji ima ogorman uticaj na britansku vladu, da podnese ostavku, navodeći da je njegovo ponašanje bilo licemerno u vreme kada su milioni Britanaca morali da ostanu u kućama.

Kamings, koje je idejni tvorac kampanje iz 2016. za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, putovao je krajem marta iz Londona u Duram, kako bi predao sina na čuvanje svojim roditeljima, dok je njegova suruga bila bolesna od kovida-19 i tako prekršio mere uvedene radi sprečavanje širenja virusa, prenosi Rojters.

Džonsonov kabinet je saopštio da premijer neće smeniti Kamingsa.

U saopštenju je objašnjeno da je Džonsonov savetnik krenuo na put da bi sina predao na cuvanje svojim roditeljima, jer je njegova supruga obolela, a postojala je velika šansa da i on sam bude zaražen.

"Briga o supruzi i detetu nije zlocin", ocenio je Majkl Gov, generalni sekretar britanske vlade.