Nigerijac
Shutterstock
Nigerijac

Shutterstock

Nigerijac, Foto: Shutterstock

Dok se broj nezaposlenih povećava tokom pandemije koronavirusa, zvaničnici države Vašington možda su izgubili "stotine miliona dolara" od strane prevaranata koji podnose lažne zahteve za nezaposlenost – čak iz Nigerije.

Vašingtonski mesečni izveštaj o nezaposlenosti, objavljen u sredu, je delo zbog kojeg Amerikanci crvene. Stopa nezaposlenosti ove države utrostručila se od marta, pri čemu je skoro trećina radne snage podnela zahtev za socijalnu pomoć - najviše u zemlji.

Zvaničnici u Olimpiji priznali su da su mnoge od ovih tvrdnji bile lažne i da su državne blagajne očistili prevaranti sa sedištem u Nigeriji.

Nigerijac

Shutterstock

Nigerijac, Foto: Shutterstock

Govoreći na konferenciji za novinare u četvrtak, komesar za bezbednost zapošljavanja (ESD), Suzan Levajn, nije priznala tačno koliko novca su lukavi Nigerijci dobili, ali je rekla da je njeno odeljenje izgubilo oko 1,6 miliona dolara prošlog meseca.

Priznanje Levajn usledilo je nedelju dana nakon što je Tajna služba objavila dopis sa upozorenjem na "dobro organizovane nigerijske prevarante koji koriste krizu Covid-19 da bi počinili velike prevare protiv državnih programa osiguranja nezaposlenosti". Vašington je proglašen za "primarnu ciljanu državu", dok je u izveštaju takođe upozoreno na "napade u Severnoj Karolini, Masačusecu, Rod Roudu, Oklahomi, Vajomingu i Floridi". Potencijalni gubici, tvrdila je Tajna služba, mogli bi da budu "stotine miliona".

vašington

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Skoro svi sa adresom e-pošte su u nekom trenutku dobili zloglasnu poštu "nigerijskog princa". Dizajniran da zavara, "princ" tvrdi da je nasledio ogromno bogatstvo, ali iz nepoznatih razloga ne može mu pristupiti bez plaćanja male naknade u švajcarskoj banci ili nečeg podjednako neverovatnog. Nesrećna žrtva šalje princu ovaj honorar i nikada ne vidi njihov deo bogatstva.

Zločinci koji su ciljali Vašington bili su malo sofisticiraniji. Prema memorandumu tajne službe, prevaranti su imali pristup spiskovima brojeva socijalnog osiguranja i drugim ličnim podacima, prikupljenim krađom identiteta. Naoružani ovim informacijama krenuli su putem podnošenja zahteva preko Interneta, koristeći "mule" u državi kako bi primili novac i prosledili ga u Nigeriju.

Bankomat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vašington je verovatno bio na meti zbog relativno izdašnog sistema socijalne zaštite, kao i zbog činjenice da je poslednjih nedelja isplaćivao zahteve podnete od marta paušalno. Štaviše, sama količina zahteva podnetih tokom krize izazvane korona virusom značila je da ih ESD nije detaljno ispitivao.

Jedna od isplata, podnešena u Vašingtonu i poslata "muli" u Oklahomi, iznosila je 29.000 dolara, izvestio je novinar za sajber-bezbednost Brajan Krebs. Za prevaranta koji sedi iza računarskog ekrana u Lagosu ili Abudži 29.000 dolara je raj. Nigerijac koji radi puno radno vreme može se samo nadati da će zaraditi oko 550 dolara godišnje.