Megan Markl, princ Hari
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Megan Markl, princ Hari

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Megan Markl, princ Hari, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Princ Hari i Megan Markl možda su se povukli iz kraljevskog života, ali to ne znači da su napustili kraljevsku porodicu.

Dakle, kada je u pitanju čuveno pitanje njihove bezbednosti, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa verovatno će dobiti isti nivo diplomatske zaštite kao i bilo koji drugi pripadnik kraljevske porodice, bez obzira na to "da li su aktivni članovi ili ne“, kaže Mark Stivens iz advokatske firme "Hauard Kenedi" iz Londona.

"Ako uzmete na primer holandsku kraljevsku porodicu, gde jedan broj njih radi - kralj je na primer pilot u avio-kompaniji - oni i dalje imaju diplomatski imunitet zbog svog statusa kao članovi kraljevske porodice“, kaže Stivens.

"Isti je slučaj na Bliskom Istoku - Saudijskoj Arabiji ili Kuvajtu ili UAE. To je sasvim normalno. Hari i Megan nisu izuzetak."

Ako se na britanskom tronu budu smenjivali po sadašnjem scenariju princ Hari će jednog dana postati, prvo sin, a potom i brat i sin kralja Velike Britanije. Dakle, njgeova bezbednost - a samim tim i bezbednost Megan Markl i malog Arčija - postaće još bitnija.

Megan Markl

Shutterstock

Megan Markl, Foto: Shutterstock

 

"Ako ih budu čuvale kanadske ili britanske službe bezbednosti, u obezbeđenje će biti uključene i obaveštajne službe. S druge strane ako zaposlite privatnu firmu za obezbeđenje, oni neće imati obaveštajce, a oni su su neophodni za pružanje efikasne zaštite", objašnjava Stivens i dodaje:

"Dakle, očigledno će oni obezbeđenje imati, bez obzira na to što pojedini ljudi gunđaju jer su zabrinuti kako će sve to morati da plate. Trenutno je sve plaćeno i ne menja to što su se oni delom povukli.“

Što se tiče intrigantnijeg pitanja - kome će biti poslat račun za troškove obezbeđenja Harija i Megan - Stivens kaže da će to verovatno biti ista adresa kao i do sada. A to su britanski poreski obveznici.

"Plaćamo za bezbednost bivših političara i vladinih ministara koji su proveli dva dana na poslu, tako da je potpuno normalno da doživotni član kraljevske porodice ima bezbednost", kaže Stivens i dodaje:

"A mislim da i vlada tako misli."