Drveni čamac
Youtube/Printscreen
Drveni čamac

Youtube/Printscreen

Drveni čamac, Foto: Youtube/Printscreen

Policija je otkrila ostatke pet osoba na obali ostrva Sado u Japanu. Odsečene glave dve osobe i pet tela pronađeni su u čamcu. Vlasti tek treba da potvrde da li glave pripadaju tim leševima.

Grozno otkriće pronađeno je u drvenom brodu sa severnokorejskim natpisom na pramcu. Japanska policija pronašla je u subotu posmrtne ostatke najmanje pet osoba u drvenom čamcu za koji se pretpostavlja da su iz Severne Koreje, na obali jednog od ostrva Japana, izjavio je zvaničnik obalske straže.

Policija je otkrila drveni brod oko 9:30 sati u subotu na ostrvu Sado, koji je blizu obale japanske prefekture Nigata, rekao je zvaničnik obalske straže Kei Činen.

Policija je pronašla glave dve osobe, kao i pet tela, rekao je Činen i dodao da se uzrok smrti istražuje. Japanska televizijska kuća NHK rekla je da su posmrtni ostaci "delimično skeletirani", što sugeriše da su žrtve možda već dugo na moru.

Zvaničnik nije mogao odmah da potvrdi da li su glave pripadale nekom od pet tela ili su torzoi dve osobe ostavljeni negde drugde, rekavši da se vodi istraga. Na drvenom brodu su na spoljnoj strani napisana slova i brojevi na korejskom, dodao je on.

Policajac je drveni čamac prvi put primetio u petak popodne. Policija je čekala do subote pre ulaska u njega zbog nestabilnog vremena. Otkriće u subotu je drugi put od prošlog meseca da se drveni čamac nasukao na obalama ostrva Sado, rekao je Činen.

Grozan pronalazak dodatno prouzrokuje probleme koje Japan i Južna Koreja imaju sa susedom Severnom Korejom, jer bi zategnute diplomatske veze oko programa nuklearnog naoružanja mogle da otežaju istragu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un dao je Sjedinjenim Državama do kraja godine da predlože nove ustupke u razgovorima o nuklearnom arsenalu njegove zemlje i smanjenju tenzija među protivnicima.

Takođe u petak, japanska javna radio-televizija NHK poslala je informativni bilten u kome je pogrešno objavljeno da je Severna Koreja lansirala raketu koja je pala u vode istočno od japanskog arhipelaga, objavivši izvinjenje objašnjavajući da je reč o upozorenju za medijsku obuku.