Hapšenje novinara CNN-a
screenshoot/Youtube
Hapšenje novinara CNN-a

screenshoot/Youtube

Hapšenje novinara CNN-a, Foto: screenshoot/Youtube

Najveći incident zabeležen je pre nekoliko sati. Brojni pripadnici oružanih snaga opkolili su TV ekipu CNN-a, a onda ih pohapsili u programu uživo.

Zbog incidenta je cela Amerika ponovo na nogama, a bes prema policiji i vojsci se iznova rasplamsao.

Najmanje devet osoba je uhapšeno nakon što je bačeno kamenje na preduzeća, vozila i službenike u Južnoj Kaliforniji za vreme protesta koji su izbili povodom smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije u Mineapolisu.

Policija je navela da je proglasila skup nezakonitim i da je naredila okupljenima da se raziđu, ali su neki odbili da to urade.

Demonstracije su održane i ispred sedišta policije u Los Anđelesu, ali okupljeni nisu blokirali saobraćaj kao u sredu uveče.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD.

Navodno i dronovi nadleću grad.

Protesti u Mineapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

Policija je koristila suzavac da rastera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu i pljačkali radnje.

Državna policija Minesote uhapsila je jutros, bez obrazloženja, novinara i tročlanu ekipu CNN tokom uključenja u jutarnji program sa demostracija u Mineapolisu i sa lisicama na rukama ih sprovela u policijsku stanicu.

Tokom živog prenosa hapšenja jednog demonstranta, tamnoputog novinara CNN Omara Himeneza opkolila su šestorica belih policajaca.

- Recite nam gde hoćete da se pomerimo - obratio se Himenez policajcima uredno zaštićen maskom i vizirom na glavi, objasnivši odmah da su na novinarskom zadatku, međutim, bez reči odgovora bio je uhapšen.

Guverner američke države Minesote Tim Volc izvinio se danas zbog hapšenja novinarske ekipe CNN-a tokom izveštavanja sa protesta u Mineapolisu.

Volc je rekao da se "duboko izvinjava" zbog toga što se desilo i dodao da radi na tome da ekipa bude hitno puštena na slobodu.

On je hapšenje novinara opisao kao "neprihvatljivo" i naveo da je ekipa CNN-a imala pravo da bude na mestu događaja.

Podsećamo, već danima besne neredi u Mineapolisu, nakon što je isplivao snimak policijske torture nad jednim afroamerikancem.

Džordž Flojd je uhapšen zato što je navodno pokušao da plati u prodavnici lažnom novčanicom. On je otac dvoje dece koji je izgubio posao nakon uvođenja karantina u SAD.

U prvobitnom policijskom izveštaju bilo je navedeno da se Džordž "fizički opirao hapšenju", što je nateralo jednog od policajaca da ga "obuzda".

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako je osumnjičenom crncu pritisnuo vrat kolenom, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Policajac mu je držao koleno na vratu gotovo pet minuta, iako ga je Flojd preklinjao da ga ne ubije.

- Nemojte me ubiti, molim vas, ne mogu da dišem - rekao je Flojd.

Slučaj istražuju Federalni istražni biro (FBI) i lokalne vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Komentari (10)

demode

29.05.2020 22:26

To je DEMIKRATIJA. mozes biti lincovan ni za sta u ameriku. DVOSTRUKI STANDARDI.

Jova

30.05.2020 14:58

@demode - Sva sreca pa si razumeo sve na engleskom!??. Usli u zabranjenu zonu zato su uhapseni!

Д

29.05.2020 22:55

Е нека су их ухапсили.Толико су зла нанели нашој земљи.Изразито подривачка телевизија.Они се стално питају што су ухапшени...што су ухапшени...Ето и ми се питамо што нас потроваше уранијумом и убијаше скотови...

saja

30.05.2020 00:15

To je lijepo da Amerika gori.Pomozimo svakome ko pali Ameriku.

Zile

30.05.2020 03:56

Nedaj se ameriko

deda

30.05.2020 13:50

Dabogda se raspali kao sto su nas .Divljaci zlotvori koji svetom smrt donose.

Miroslav

30.05.2020 15:41

Puna podrška policiji i vojsci! Čuj sad demonstracije zbog ubistva crnca od strane belca policajca? Da je bio belac svi bi ćutali. Pljačkaju, lome i pale sve pred sobom. A koliko crnaca kriminalaca ili policajaca ubiije nedužnog belca? I šta sad treba da se sruši država? Ovo je sve Klintonovo maslo

Anja

30.05.2020 18:11

Vrlo demokratski, da smo mi to uradili nas bi bombardovali jer ne postujemo ljudska prava, licemeri jedni, americka majmunska politika.

Sinisa

30.05.2020 22:41

Cudan snimak...prvo reporter ne deluje prirodno...drugo ona devojka koju su pojurili kasnije stoji u pandurskom spaliru.Vidi se kada su odvodili ovog tzv reportera.Nista mi nije jasno,osim da je ovo izrezirana scena.U koju svrhu je uradjeno i ko stoji iza toga stvarno ne znam,ali ovo nije spontan dogadjaj.

Dragan

31.05.2020 14:40

Ovo je protiv Trampa u korost globalista...zato nama ne odgovara ovo desavanje u Americi ako ponovo potpunu vlast preuzmu globalisti, osim, da se USA raspadnu po savovima njihovih drzava i do te mere oslabi da mi imamo odresene ruke za uklanjanje i nase globalisticke vlasti i vracanje srpskih zemalja natrag , a...sto se ne moze desiti...Amerika ce izici na kraj sa afroamerima za koji dan ili nedelju, samo da nam globalisti ponovo ne dođu kao sto mogu jer ce pozicija Trampa biti poljuljana ozbilj