Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Na beloruskom kanalu ONT u subotu uveče emitovana je specijalna reportaža u kojoj se govorilo o pripremi atentata na Lukašenka, kidnapovanju njegovih sinova, kao i pokušaju državnog udara. Terorističke akcije su planirane za jun i jul. Za Lukašenkovu otetu decu je već bilo pripremljeno sklonište u Gomeljskoj oblasti. Jedna od varijanti koju su prorađivali bila je da se za vreme vojne parade u Minsku devetog maja ubije Lukašenko.

Lukašenko je ocenio da američke tajne službe ne bi mogle da organizuju atentat na predsednika neke države a da za to nemaju odobrenje predsednika SAD Džozefa Bajdena. U koordinisanoj akciji beloruskih i ruskih službi, u Moskvi su uhapšeni advokat Jurij Zenkovič, koji ima ne samo belorusko nego i američko državljanstvo, i politikolog i književnik Aleksandar Feduta (56). Osim njih uhapšen je u Minsku opozicionar Grigorij Kostusev.

Džo Bajden

EPA/KEVIN DIETSCH

Džo Bajden, Foto: EPA/KEVIN DIETSCH

Advokat Jurij Zenkovič je u Moskvu došao iz SAD preko Poljske. On je planirao da se sretne i sa nezadovoljnim generalima koji bi se priključili akciji likvidacije Lukašenka. Inače, advokat Zenkovič se u SAD bavi dobijanjem američkog državljanstva za Beloruse koji žele da žive u toj zemlji.

Policija ima snimke koji potvrđuju da su uhapšeni zaverenici detaljno razrađivali plan kako da likvidiraju Lukašenka.

Aleksandar Luakšenko

AP/Tanjug

Aleksandar Luakšenko, Foto: AP/Tanjug

Zaverenici su planirali da zauzmu radio-stanicu i TV kanal sa kojeg bi se obraćali narodu posle atentata na Lukašenka, a policiji i vojsci su nameravali da predlože da budu lojalni novim vlastima.

UZ ZELENILO

O hapšenju ljudi koji su pripremali atentat, Lukašenko je ispričao novinarima za vreme subotnje akcije prolećnog čišćenja grada i sađenja drveća.

Lukašenko je upozorio zapadne službe i njihove plaćenike da će, ako pokušaju da izvedu neku sličnu akciju, odgovor biti žestok. Beloruski predsednik je ispričao da je druga grupa zaverenika već pripremala oružje, ali su na vreme pohapšeni.