Edi Rama
tanjug
Edi Rama

tanjug

Edi Rama, Foto: tanjug

Pitanje zaplene stiglo je do Holandije, gde se priča znatno zakomplikovala.

Beketi je zatražio od suda da zapleni albanske akcije u holandskoj gigantskoj kompaniji “Šel”, koja je dobila ugovore o koncesiji za istraživanje nafte u Albaniji. Sud će takođe morati da zapleni albansku imovinu od druge poznate kompanije ENI.

Tada je holandska država odlučila da interveniše i zaštiti velike kompanije, jer nije u pitanju samo novac Albanaca, već i holandski.

Dakle, indirektno, štiteći imovinu tih kompanija, Holandija štiti albansku državu.

Ministarstvo pravde u Holandiji saopštilo je da Holandija po međunarodnom pravu ima obavezu da stane u odbranu kompanija. U principu, sredstva se ne mogu oduzeti ako novac ima javnu namenu.

“Pitanje je vrlo značajno jer Holandija ima osetljiv odnos s Albanijom, koja pokušava da se pridruži Evropskoj uniji od 2009. Danska, Holandija i Francuska stavile su veto na pregovore 2019. godine.

Albanija ima lošu reputaciju nemoćnog sudstva, korupcije i problema sa slobodom medija. Ta zemlja je takođe često u vestima zbog svog učešća u međunarodnom kriminalu kada je reč o švercu droge. Oduzimanje Televizije “Agon u Albaniji” 2015. godine bilo je povezano sa nedostatkom slobode štampe u Albaniji. Kanal je bio veoma kritičan prilikom izveštavanja o vladi.

Italijanski biznismen bio je prinuđen da od Evrope zahteva zaplenu albanske imovine, pošto je albanska država odbila da plati kaznu.

Suđenja u vezi sa albanskom imovinom vode se u Austriji i Belgiji. Na primer, u Belgiji je zaplenjen albanski novac u “Eurokontrolu”, velikoj kompaniji za kontrolu letenja.

 -

Pročitajte još:

Komentari (1)

Verko

19.01.2021 16:59

ajde bre udji već jednom u crvenu zonu zameni ove kolege koji se tamo bore već godinu dana.