Putin, Makron, Erdogan i Merkel
Tanjug/AP
Putin, Makron, Erdogan i Merkel

Tanjug/AP

Putin, Makron, Erdogan i Merkel, Foto: Tanjug/AP

Egipat i Grčka juče su potpisale pomorski sporazum kojim se postavlja morska granica između dve zemlje i demarkira ekskluzivna ekonomska zona za prava na istraživanje nafte i gasa.

Erdogan je rekao da je sporazum zapravo odgovor na pomorski dogovor koji je Turska sklopila sa libijskom vladom baziranom u Tripoliju prošle godine.

Preporučujemo i:

Taj sporazum je povećao tenzije u oblasti istočnog Sredozemlja i odbacile su ga vlade Egipta, Kipra i Grčke navodeći da on krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju bogatom naftom. Erdogan je rekao da će sporazum sa Libijom ostati.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

"Rekao sam (Merkel) da ćemo pauzirati bušenje tri ili četiri nedelje, ako vi verujete Grčkoj i drugima, ali ja im ne verujem i videćete neće održati obećanje", rekao je erdogan.

Pauza je izgleda završena zbog sporazuma između Grčke i Egitpa. Erdogan je rekao da je turski istražni brod Barbaros Hajredin, koji plovi kod zapadne obale Kipra, nastaviti da radi u toj oblasti.

Erdogan je rekao danas da su odmah nastavili aktivnosti istraživanja.

Pročitajte još: