Donald Tramp
Ilustracija
Donald Tramp

Ilustracija

Donald Tramp, Foto: Ilustracija

Pokoravanje Meseca 

Prema njegovim rečima, spekulacije u medijima „nisu tačno odražavale“ suštinu sporazuma, te ga zato reakcije ruske strane nisu začudile.

„Iskreno, da sam bio na njihovom mestu i ja bih, najverovatnije, isto reagovao, s obzirom na plasirane informacije“, naglasio je Gold.

On je dodao da je „NASA bila razočarana reakcijom Rusije, posebno imajući u vidu da je suština dokumenta u to vreme još bila nepoznata“.

Partneri?

Američka svemirska agencija je takođe potvrdila da razmatra Rusiju kao partnera u okviru sporazuma. Govoreći o tome da li Moskva može sklopiti sa Vašingtonom sporazum o Mesecu, Gold je odgovorio da je „Rusija to učinila u mnogim aspektima“ i podsetio da je zemlja potpisnica Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.

„Stoga se nadam da će sada, kada smo opisali na čemu se ti sporazumi zasnivaju, Rusija imati priliku da ih detaljno analizira“, dodao je Gold.

Prema njegovim rečima, učešće Rusije u nastanku mesečeve orbitalne stanice „Gejtvej“ mogao bi biti prvi korak ka zaključivanju dogovora između Moskve i Vašingtona u okviru predloženih sporazuma „Artemis akords“ o osvajanju Meseca.

Tajna baza

Printscreen/YouTube

Tajna baza, Foto: Printscreen/YouTube

Spremni za pregovore 

„Nadamo se da sporazumi ne sadrže ništa čemu bi Rusija mogla da se protivi“, ubeđen je Gold.

„Roskosmos“ spreman za pregovore

„Ambiciozni projekti o istraživanju Meseca mogli bi biti ozbiljan faktor za saradnju dve zemlje u teškim vremenima“, rekao je zamenik generalnog direktora „Roskomosa“ za međunarodnu saradnju Sergej Saveljev.

On je konstantovao da su se poslednjih godina kanali direktne komunikacije između „Roskomosa“ i NASA-e u mnogim oblastima oslabili.

„Umesto da se razgovara o desetinama projekata, sve se svodi na prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice ili na isporuku ruskih motora RD-180/181 Americi“, rekao je on.

Pluton

EPA/NASa

Pluton, Foto: EPA/NASa

Osnovni principi 

Ranije je Rojters saopštio da SAD pripremaju međunarodni sporazum o vađenju resursa na Mesecu, koji ne uključuje Rusiju, što je izazvalo oštre kritike Moskve.

NASA je nakon toga predstavila osnovne principe na kojima će se zasnivati međunarodni sporazum o pokoravanju Meseca. Prema pisanju agencije, sporazum koji će dobiti naziv „Artemis akords“, predviđa formiranje „bezbednosnih zona“ oko budućih baza na Mesecu s ciljem „sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini“.

„Artemis akords“ predstavljaće niz bilateralnih ugovora, sklopljenih između SAD i zemalja-partnera. Kako su naveli, u osnovi dogovora biće principi Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.