RASPAD SITUACIJE U SAVETU BEZBEDNOSTI UN Rusija besni, četiri ključna igrača ih iskulirala!

Velika Britanija, Sjedinjene Države, Ukrajina i Estonija nisu bile na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, održanom 21. maja povodom situacije na Krimu, saopšteno je na sajtu Stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

Savet bezbednosti
Savet bezbednosti, Foto: AP/Kim Haughton

Kako TAS prenosi, sastanak je održan u skladu sa takozvanom Arija formulom koja omogućava pozivanje predstavnika nevladinih organizacija. Stalna ruska misija pri UN podsetila je da Rusija nije igrnorisala sličan sastanak, održan u vezi sa situacijom na Krimu, koju su 6. marta ogranizovali Ukrajina i lideri zapadnih zemalja.

U saopštenju Stalna misija Rusije pri UN izrazila je žaljenje zbog toga što Ukrajina nije prisustvovala sastanku i napomenula da su oni bili spremni da im pruže prostor za dijalog sa stanovnicima Krima.

Navedeno je i da sastanku, pored Ukrajine, nisu prisustvovale ni Britanija, SAD i Estonija, kao i da su ove zemlje na taj način prekršile praksu ovakvih sastanaka Saveza bezbednosti UN, ali i pokazale nemar prema ljudima na Krimu, o čijoj sudbini navodno brinu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih pos

Na sastanku Saveta bezbednosti UN 21. maja krimski zvaničnici su primetili da je odluka Krima da bude deo Rusije bila dobrovoljna i da referendum iz 2014. godine nije u suprotnosti sa ustavom Ukrajine. Prisutni na sastanku su primetili da se od ujedinjenja sa Rusijom situacija na Krimu znantno poboljšala u pogledu poštovanja ljudskih prava.

Zbog ovakvog postupka, Rusija je odlučila da ne prisustvuje sličnom neformalnom sastanku održanom 22. maja, koji je organizovala Estonija.

Povezane vesti